Також законом встановлено вимоги до кандидатів на посади в ГБР \ Фото: 5.ua

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№5395-д).

Читайте такожДБР розслідує розтрату службовцями "Спецтехноекспорту" 200 мільйонів гривень оборонного бюджету

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 277 народних депутатів із 373, зареєстрованих у сесійній залі. Ухваленим законом у законі "Про Державне бюро розслідувань" визначається, що ДБР та його уповноважені посадові особи з метою виконання покладених на них завдань здійснюють на підставах і в порядку, встановлених законом, гласні та негласні оперативно-розшукові, оперативно-розшукову діяльність, слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, віднесених до підслідності ДБР.

Відео дня

Також, зокрема, законом встановлюється, що директором територіального органу ДБР може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту; стаж роботи в галузі права не менш як 7 років (після здобуття вищої освіти); має досвід роботи на керівних посадах не менш як 3 років; вільно володіє державною мовою.

Керівником підрозділу центрального апарату ДБР може бути громадянин України, який, крім двох останніх вимог, має вищу освіту відповідно до напряму діяльності підрозділу; має стаж роботи у відповідній сфері не менш як 7 років.

Законопроектом визначається текст присяги осіб рядового і начальницького складу ДБР, вигляд печатки ДБР. Також визначаються спеціальні звання осіб рядового і начальницького складу ДБР.

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення ДБР здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України. Фінансування Держбюро за рахунок будь-яких інших джерел забороняється, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги, зареєстрованими в установленому порядку.

Забезпечення ДБР необхідними матеріальними засобами, технікою, обладнанням, іншим майном для службової діяльності здійснюється Кабінетом міністрів.

Гарантується повне і своєчасне фінансування ДБР в обсязі, достатньому для його належної діяльності. У кошторисі ДБР передбачається створення фонду для проведення оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій.

Також законом встановлюється, що заробітна плата працівників ДБР складається з посадового окладу; доплати за вислугу років; доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці; доплати за спеціальне звання або ранг державного службовця; доплати за науковий ступінь. Розмір премії не може перевищувати 30% посадового окладу працівника ДБР.

Крім того, у законі "Про оперативно-розшукову діяльність" у статті "Підрозділи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність" встановлюється, що оперативно-розшукова діяльність здійснюється оперативними підрозділами ДБР - оперативними, оперативно-технічними, внутрішнього контролю, забезпечення особистої безпеки.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.