Інавгурація Зеленського / REUTERS

Радник глави держави Володимира Зеленського – представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук запевняє, що політичної кризи у відносинах між Зеленським і парламентом немає.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Стефанчук сказав журналістам в кулуарах парламенту.

Коментуючи те, що ВР не включила до порядку денного президентські законопроекти, Стефанчук зауважив: «Я думаю, що це не свідчить про політичну кризу, яка почалась між нами і Верховною Радою. Це свідчить про політичну кризу, яка існує в Україні, і рівнем недовіри до тих органів, які є».

Відео дня

За словами представника Зеленського, президент готовий співпрацювати з Верховною Радою. «Ми почали нашу співпрацю, не з дуже гарного листка, але я дуже сподіваюся на розум і розуміння українців. Ми хочемо реальних змін і ми готові до співпраці та спілкування (з Верховною Радою – УНІАН), але якщо її не буде, ми будемо діяти так, як передбачено законодавством», - додав він.

«Ми хочемо Виборчий кодекс і ми просимо Верховну Раду прийняти Виборчий кодекс», - наголосив Стефанчук.

Читайте такожПредставник Зеленського у Раді анонсував перші законодавчі ініціативи президента

На його переконання, змінити закон про вибори та запровадити лише пропорційну виборчу систему з відкритими списками наразі нереально. «Виходячи з того рівня підходу і бажання працювати, це просто нереально, тому були зібрані вчора консультації і переговори, на яких було сказано, що в той час, який у нас є, ми встигнемо тільки відмовитись від «мажоритарки» і встигнемо знизити бар’єр для того, щоб до влади, до Ради запустити нові сили, які не можуть набрати 5%, але які користуються популярністю та підтримкою в суспільстві. Ми сприйняли цей підхід як проміжний», - сказав Стефанчук.

Він підкреслив, що в новій Верховній Раді команда Зеленського буде ставити питання про вибори за відкритими списками. «Для нас це принципово, це європейська якість підходу», - наголосив радник президента.

На запитання, яким чином діятиме команда Зеленського після невключення Верховною Радою президентських законопроектів про зміну виборчої системи до порядку денного, Стефанчук: «Залежно від того варіанту, який є, у нас є варіанти «А», «Б», «C». Ми обов’язково вийдемо до преси і щиро розповімо».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 травня, позачергове засідання Верховної Ради, скликане з ініціативи Зеленського, було закрито без ухвалення жодних рішень.

Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента, який передбачав запровадження пропорційної виборчої системи і зниження прохідного бар'єру до 3%. Також до порядку денного не був включений законопроект президента щодо публічних закупівель під час виборчого процесу.