Волкер вважає помилкою блокування Угорщиною засідань Комісії Україна-НАТО / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає помилкою блокування Угорщиною засідань Комісії Україна-НАТО на високому рівні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час відеоконференції для європейських журналістів.

Читайте такожУ Держдепі відреагували на плани РФ ігнорувати вимогу Трибуналу ООН щодо моряків

Відео дня

Він заявив, що у питанні розблокування засідань Комісії Україна-НАТО змін немає.

"На жаль, не має жодного прогресу на сьогоднішній день", - наголосив Волкер.

Він висловив сподівання, що за нового президента Володимира Зеленського Україна та Угорщина досягнуть згоди щодо права представників угорської національної меншини на освіту та спілкування рідною мовою.

"Це має бути урегульовано. Я думаю, що Угорщина робить помилку, використовуючи НАТО як інструмент чинення тиску з цього питання. Україна зіштовхується з важливими зовнішніми викликами - нападом, вторгненням і окупацією зі сторони Росії. Це те, що має викликати занепокоєння у кожного члена НАТО, в тому числі й в Угорщини. І блокування зустрічей високого рівня між Україною і НАТО, на мою думку, є помилкою", - заявив Волкер.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.