В ООН радять українській владі розробити закон про захист мов національних меншин / фото Public Domain Pictures

У Моніторингової місії ООН з прав людини радять українській владі розробити закон про захист мов національних меншин.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова місії Фіона Фрейзер повідомила сьогодні на брифінгу у Києві.

Читайте такожКняжицький пообіцяв закон про мови нацменшин за півроку

Відео дня

"Закон про державну мову був ухвалений у квітні. Хоча це законне право держави - зміцнювати роль її офіційної мови, необхідно розробити спеціальний закон, аби забезпечити справедливе співвідношення між захистом мовних прав меншин і збереженням державної мови як одного з інструментів для інтеграції в суспільстві", - наголосила Фрейзер.

Водночас у доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини щодо стану з правами людини в Україні за період з 16 лютого до 15 травня 2019 року сказано, що остаточна редакція закону про функціонування української мови зображати більш урівноважений підхід у порівнянні з першим проектом закону.

"Проте, слід без необґрунтованих зволікань розробити закон про захист мов меншин, оскільки чинна правова база не надає достатніх гарантій захисту і використання таких мов", - зазначається у доповіді.

Довідка УНІАН. Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 25 квітня.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

16 травня закон було опубліковано у газеті «Голос України». Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування, крім ряду положень, що відтерміновано на декілька років.