REUTERS

Служба безпеки України оголосила про підозру чотирьом фігурантам справи про збиття літака рейсу MH17 в небі над Донецькою областю влітку 2014 року.

Читайте такожСправа MH17: стало відомо, коли розпочнеться судовий процес на підозрюваними

Про це повідомляє прес-центр СБУ. "Слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні, зареєстрованому 17 липня 2014 року за фактом збиття пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH-17) авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яке призвело до загибелі 298 людей, складено повідомлення про підозру", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Підозру оголошено громадянам Росії Ігорю Гіркіну та Сергію Дубінському (у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України), а також громадянину Росії Олегу Пулатову і громадянину України Леоніду Харченку (у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України). В СБУ додали, що наразі триває досудове розслідування.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

Австралія заявила, що добиватиметься від Росії виплати компенсацій родинам жертв рейсу MH17.

Сьогодні, 19 червня, у Нідерландах міжнародна спільна слідча група назвала імена перших чотирьох осіб, причетних до збиття літака.

Міжнародна спільна слідча група вважає, що підозрюваними у збитті літака є російський терорист Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.