Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас нагадав Росії про потребу виплат членських внесків в Раді Європи, але не згадав про необхідність припинення окупації частини України.

Читайте такожУ Києві відбудеться протест через рішення ПАРЄ щодо Росії

Заяву Мааса розміщено на сайті Міністерства закордонних справ Німеччини.

У повідомленні йдеться, що Росія п'ять років не мала права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи, але зі зміною процедурних правил Москва тепер отримала можливість повернутися назад у ПАРЄ. В Німеччині наголошують, що членство Росії у цій важливій європейській інституції зберігається можливим.

При цьому заявляється, що водночас в Раді Європи розроблять механізм, який дозволить застосовувати санкції проти країн - членів в разі неправомірних дій. Також відзначається, що відтепер у статуті Ради Європи не передбачено можливості відкликання права голосу. "Нові правила зміцнять Раду Європи", - вважає Маас.

"Москву закликаємо зробити конструктивний внесок у цей компроміс. Ми продовжимо нагадувати Росії про зобов'язання, які вона взяла для членства в Раді Європи. Це включає швидке відновлення виплат російських членських внесків", - наголосив Маас.

Також глава німецького МЗС заявив, що в інтересах Німеччини, аби Росія зберігала повне членство в Раді Європи. Він вважає, що вихід Росії з організації міг би стати серйозним ударом для захисту прав людини в самій Росії. "Це також хороші новини для російського громадянського суспільства. Російські громадяни повинні продовжувати користуватися можливістю добиватися справедливості у Європейському суді з прав людини", - заявив Маас.

Водночас він нічого не сказав про те, щоби Росія припинила окупацію територій України.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексією Криму. У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні, 25 червня, ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу ухвалення рішень Парламентською асамблеєю щодо повноважень і голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм введення санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь в роботі асамблеї без виконання жодних умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, зокрема, припинення окупації Криму і окремих частин Донбасу.

Російська делегація сьогодні подала заявку на участь у поточній сесії ПАРЄ.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що українська делегація оскаржила повноваження російської делегації у ПАРЄ.

Крім того, українська делегація має намір звернутися до Верховної Ради щодо термінового розгляду питання про призупинення участі України в роботі ПАРЄ.