Конституция

Як повідомляє власний кореспондент УНІАН, про це він заявив на Конгресі місцевої та регіональної влади у Страсбурзі.

”Я стурбований тим, що конституційна реформа виглядає дуже повільною, зокрема, у зв`язку з нагальною необхідністю вирішити конституційні аспекти децентралізації”, - сказав він.

Букіккіо нагадав, що президент України створив Конституційну комісію з підготовки поправок до Конституції, які повинні бути представлені у Верховній Раді. ”Венеціанська комісія буде представлена в цій комісії в якості спостерігача. Але ця Комісія ще не почала свою роботу”, - констатував він.

Відео дня

Президент ВК наголосив, що це викликає занепокоєння, оскільки Конституція України не може бути швидко змінена. 

Читайте такожЯценюк хоче провести референдум для затвердження нової Конституції

”Після того, як Конституційна комісія завершить свою роботу, запропоновані поправки повинні бути обговорені у Верховній Раді і направлені до Конституційного Суду для розгляду. Після думки суду будь-які поправки повинні бути ухвалені на двох різних сесіях Верховної Ради. Це означає, що поправки можуть вступити в силу вже в цьому році тільки тоді, якщо текст поправок буде схвалений у першому читанні ще до літніх канікул”, - пояснив Букіккіо.

Він особливо наголосив на важливості того, щоб конституційні поправки, особливо щодо децентралізації, вступили в силу в цьому році. ”Одна з причин полягає в тому, що в жовтні відбудуться місцеві вибори. Під час голосування виборці повинні знати, які органи вони обирають та якими є повноваження цих органів”, - аргументував президент ВК.

Читайте такожВ АП пообіцяли врахувати рекомендації Венеціанської комісії при розробці судової реформи

Крім того, на думку Букіккіо, внесення змін до Конституції у цьому відношенні також надішле політичний сигнал, що Україна ”готова децентралізуватися”. ”Це підвищить довіру до реформ і надішле чіткий сигнал, що українська влада виконує свої обіцянки, дані українському народу минулого року”, - наголосив він.

Також президент ВК зауважив, що і в Мінських домовленостях Україна взяла на себе чіткі зобов`язання здійснити в цьому році конституційну реформу, яка запроваджує децентралізацію, включаючи вказівку на специфіку окремих районів Донецької і Луганської областей. ”Тому Україна не має вибору, окрім як проводити реформи цього року”, - підсумував Букіккіо.