Парубій висловив сподівання, що співпраця парламенту і президента буде здійснюватися шляхом консультацій та узгоджень / Фото УНІАН

Голова Верховної Ради Андрій Парубій та представник президента у ВР Руслан Стефанчук обмінялися репліками щодо того, хто більше не бажає співпраці між парламентом і президентом.

Як передає кореспондент УНІАН, під час засідання Погоджувальної ради Стефанчук назвав дивною ситуацію, коли сьогодні на засіданні Комітету ВР у закордонних справах був кворум, але після оголошення для розгляду питання звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ і призначення на цю посаду Вадима Пристайка "двоє членів комітету таємним чином зникли, чим перервався кворум".

Він закликав парламент надати можливість президенту Володимиру Зеленського виконувати покладені на нього обов’язки у міжнародній сфері. "Дайте можливість призначити свого міністра закордонних справ, на що він має право відповідно до ст. 106 Конституції України", - сказав Стефанчук.

Відео дня

Він наголосив, що можуть бути внутрішні дискусії в Україні між гілками влади, але "на зовнішній арені ми граємо в одній команді, ім’я якій "Україна". І давайте по це пам’ятати всі разом і не вставляти передвиборчі шпильки один одному".

За словами Стефанчука, Зеленський налаштований на "конструктивну співпрацю", і вже продемонстрував це "підписанням тих європейських ініціатив, про які ми з вами говорили"У Раді сталася перепалка між Парубієм і представником Зеленського у В

Він нагадав, що минулого тижня Зеленський вніс до парламенту законодавчі ініціативи, які стосуються ринку електроенергії, сонячних електростанцій, які стосуються відповідальності за кнопкодавство.

Він наголосив, що було б доцільно ці законопроекти та кадрові питання підтримати якнайшвидше і "показати, що ми готові йти один одному назустріч".

Читайте такожУ Раді відреагували на заяву Богдана про регіональну російську мову в Донецьку та Луганську

У відповідь Парубій заявив, що народні депутати "просто вражені бажанням конструктивно співпрацювати з Верховною Радою, бо, на жаль, з перших днів ми в публічних виступах чули слова "брехуни" і будь-які інші образливі слова стосовно Верховної Ради".

Він нагадав, що президент не призначає міністра закордонних справ, а лише рекомендує парламенту розглянути запропоновані ним кандидатури.

"Я можу вам сказати, що найду у найшвидший період, очевидно, у нас є два шляхи... - позачергове засідання, яке можемо провести в будь-який день і навіть цього тижня. А другий шлях - це після прийняття Виборчого кодексу. Але я вам обіцяю, що в найближчий період буде запропоновано розглянути кадрові пропозиції, але, звичайно, тільки тоді, коли будуть відповідні рішення комітетів", - сказав Парубій.

Голова ВР висловив сподівання, що співпраця парламенту і президента буде здійснюватися шляхом консультацій та узгоджень, "а не шляхом шантажу і зневаги до найвищого законодавчого органу держави".