У Росії нагадали свої умови щодо моряків / фото УНІАН

У МЗС РФ заявляють, що Україна може повернутися до російської пропозиції щодо військовополонених моряків.

Як повідомляється на сторінці МЗС Росії у Facebook, про це заявив статс-секретар - заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що Росія не пропонувала звільнити українських моряків

Відео дня

"Росія свою пропозицію, цілком офіційну, сформульовану, до Києва направила. Миттєво було отримано негативну відповідь. Якщо українська сторона вважає за необхідне змінити своє ставлення до цієї пропозиції, вона вільна це зробити", - зазначив Карасін.

Як йдеться у повідомленні, зокрема, у ноті МЗС РФ на адресу України зазначено: "Українській стороні пропонується надати відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ письмові гарантії участі кожного із 24 українських моряків після їх звільнення з-під варти в попередньому і судовому слідстві, а також письмові гарантії збереження речових доказів – військово-морських кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" після їх передачі на відповідальне зберігання українській стороні до винесення судового рішення".

Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов'язав Росію звільнити захоплених у полон в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги до України звільнити захоплені військові судна та моряків.

26 червня в Міністерстві закордонних справ України заявили, що Росія загострює суперечку з Україною через відмову виконати наказ Трибуналу ООН.

Парламентська асамблея Ради Європи 26 червня повернула повноваження російської делегації.

27 червня президент України Володимир Зеленський звинуватив МЗС і главу міністерства Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, в якій йдеться про військовополонених моряків, а також його поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, відповідна нота МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

Того ж дня Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців. Він назвав ноту МЗС РФ "пасткою" і "російським дипломатичним розводом", оскільки Росія вимагає від України визнати, що моряки могли вчинити злочин; схиляє Україну до визнання правомірності судового процесу над ними по російському законодавству, запрошує "прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заодно і побічно визнати окупацію Криму".

29 червня президент РФ Володимир Путін у рамках саміту "Великої двадцятки" в Осаці (Японія) заявив, що звільнення моряків не погоджувалося з поверненням російської делегації в ПАРЄ, і вони можуть бути обмінені на громадян РФ. За його словами, для звільнення моряків потрібно дочекатися завершення судового розгляду.