фото president.gov.ua

Радник президента Михайло Федоров запропонував на зустрічі з представниками МВС, ДМС та Мін’юсту запровадити в Україні систему цифрової ідентифікації громадян.

Про це повідомляє прес-служба офісу президента України.

"У світі цифрової економіки громадяни, бізнес, держава є учасниками невидимої взаємодії одне з одним через Інтернет і різноманітні онлайн-системи, а тому для встановлення довіри, здійснення відповідних транзакцій та отримання електронних послуг ідентифікація громадянина чи підприємства є важливим кроком", - зазначив Федоров.

Відео дня

За його словами, відсутність єдиної системи ідентифікації в Україні призвела до не пов’язаності інформації про особу в державних інформаційних ресурсах, що унеможливлює адекватний пошук і звірку даних у державних реєстрах, і, фактично, створює широкі можливості для маніпулювання та спотворення інформації, поле для зловживань і махінацій.

"В Україні національна система цифрової ідентифікації перебуває на етапі розвитку, оскільки наявні засоби ідентифікації повною мірою не забезпечують захист персональних даних, достовірність ідентифікації, інтероперабельність і комфортність використання", - зазначив Михайло Федоров.

Під час зустрічі зазначалося, що довіра у цифровій економіці є ключовою критичною умовою її існування, а недовіра через різноманітні організаційні, правові та технологічні причини суттєво обмежує використання електронних транзакцій, залишаючи громадян виключно з аналоговими, вже знайомими форматами суспільно-економічної взаємодії. Саме тому роль державної політики України у сфері цифрової ідентифікації є ключовою: запустити надійну, захищену інфраструктуру та впровадити міжнародні стандарти.

Читайте такожЄвросоюз підтримає реалізацію концепції "Держава у смартфоні" - офіс президента

Запровадження національної системи ідентифікації разом із розвитком альтернативних BankID та MobileID надає можливість змінити "паперову" систему взаємодії та є ключовим елементом програм "Держава у смартфоні" та "Цифрова економіка".

На шляху до створення метареєстру цифрових ідентифікаторів громадян стає можливим реалізувати також низку технологічних проектів, котрі є або його частиною, або окремою гілкою розвитку.

Серед таких завдань – аудит функціонування державних реєстрів та автоматична верифікація даних, електронний перепис населення через механізм накладання даних реєстрів, прискорення розвитку та технологічної модернізації сфери електронного підпису (ЕП) насамперед із використанням хмарних технологій.

ЕП недостатньо поширений серед громадян і масово використовується лише при зверненні до Державної фіскальної служби. Це є бар’єром на шляху до розвитку електронного урядування та електронних послуг.

"Завдяки цифровій ідентифікації вдасться зробити справжній ривок у розвитку», – наголосив радник президента.

Раніше УНІАН повідомляв, що за словами віце-прем'єра Степана Кубіва, Україна повинна трансформувати традиційне Міністерство економіки в Міністерство цифрової економіки України.