Зеленський українським дипломатам в Італії постійно бути на зв'язку із засудженим українцем / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву Міністерства закордонних справ та Генеральної прокуратури України терміново зайнятися питанням повернення до України нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

"Прошу забути про політичні розбіжності між новою владою та не зміненими керівниками цих відомств і докласти максимум зусиль для видачі Україні колишнього бійця батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа. До того часу доручаю українським дипломатам в Італії постійно бути на зв'язку з нашим ветераном", – заявив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожЗа загибель італійського фотографа на Донбасі від України вимагають кілька мільйонів євро компенсації

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Роккеллі та його російського партнера Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголосили, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

Сьогодні, 12 липня, Марківа в Італії засудили до 24 років ув'язнення, тоді як італійський прокурор Андреа Дзанончеллі вимагав 17 років. Рішення суд оголосив без мотивувальної частини. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

Крім того, італійський суд направив запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата Богдана Матківського, який був свідком у справі Марківа.

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який назвав рішення італійського суду несправедливим і ганебним, на винесений Марківу вирок буде подано апеляцію.