Андрій Богдан / REUTERS

Керівник Офісу президента Андрій Богдан вважає за необхідне внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, які б запобігли маніпуляціям адвокатів з правами обвинувачених та підозрюваних у кримінальних справах.

Читайте такожУ НАБУ констатували значне покращення співпраці з СБУ

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні учасники засідання Національної ради з питань антикорупційної політики порушили тему занадто широких прав обвинувачуваних та підозрюваних, передбачених чинним Кримінальним процесуальним кодексом, що призводить до того, що справи, в тому числі й проти корупціонерів, роками розглядаються у судах без винесення будь-яких вироків.

Відео дня

Першим це питання порушив керівник САП Назар Холодницький, який зазначив, що антикорупційна прокуратура спрямувала до судів 4 обвинувальних акти стосовно п’ятьох народних депутатів. Також підготовлено 32 обвинувальних акти стосовно суддів.

Зокрема, Холодницький повідомив, що одного суддю було викрито на отриманні хабара в 1 тис. євро, і цей суддя вже другий місяць переховується у лікарні, не бажаючи ознайомлюватися з обвинувальним актом проти себе.

Цей випадок зацікавив президента Володимира Зеленського. Він запитав, чи не за кордоном «хворіє» той суддя і як його прізвище. Холодницький відповів, що це суддя Турківського районного суду Львівської області на прізвище Кріль, і що він за тисячу євро обіцяв звільнити від покарання особу, затриману в стані алкогольного сп’яніння під час керування авто.

Також Холодницький додав, що суди довго розглядають справи стосовно посадовців категорії “А”. Мова йде про 9 обвинувальних актів, зокрема щодо голови фіскальної служби, екологічної інспекції, аудиторської служби.

Своєю чергою керівник Офісу президента Андрій Богдан зауважив, що Національна рада повинна розробити зміни до Кримінального процесуального кодексу.

“Тому що, захищаючи права громадян на належне відстоювання своєї позиції у суді та досудовому слідстві, законодавець залишив дуже багато можливостей зловживати своїми правами”, - додав він.

За його словами, КПК дозволяє вправним адвокатам безкінечно затягувати справи в судах.

«Як колишній адвокат, я знаю, що при наявності достатніх коштів на адвокатів кримінальну справу довести до логічного завершення фактично неможливо. Тому потрібно ліквідувати прогалини у законодавстві: одне з перших, що має зробити Нацрада, — це внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, щоб досудові та судові процеси були більш ефективними”, - зауважив Богдан.

Новий КПК набув чинності 2012 року. У 2017 року завдяки так званим «поправкам Лозового» у кодексі було ще більше посилено захист права підозрюваних та обвинувачуваних. На практиці це призводить до того, що розслідування справ слідчими і в судах може тривати роками шляхом маніпуляцій нормами КПК з боку адвокатів обвинувачуваних та підозрюваних.