Аваков і Нацполіція забезпечили безпеку трьох виборчих кампаній / фото УНІАН

Правоохоронні органи України в особі голови МВС України Арсена Авакова і керівництва Національної поліції України забезпечили безпеку і законність волевиявлення під час усіх виборчих кампаній України за поточний рік.

Про це пише Іван Сергієнко для інтернет-видання «lenta.ua».

«Треті вибори за рік - якщо вважати два тури президентських - пройшли спокійно, незважаючи на побоювання експертів про небезпеку розгойдування ситуації. Виборчий процес обійшовся без ексцесів багато в чому завдяки злагодженій роботі силовиків. Показово, що міжнародні спостерігачі, а також громадські структури констатують, що масових схем по зриву або фальсифікації результатів виборів не відбулося», - зазначає автор.

Відео дня

Сергієнко також пише, що правоохоронці фіксували незначні порушення, які не вплинули на результати виборів.

Говорячи про оцінку міжнародних партнерів, автор зазначає, що посли G7 вітали «проведення парламентських виборів в Україні на конкурентних засадах з дотриманням основних прав і свобод», а також привітали Україну з виконаною на дострокових парламентських виборах роботою. Окремо привітав українців з мирним проведенням виборів до Верховної Ради Держдеп США: вибори «дали чіткий результат і підкреслили прихильність українців ідеалам демократії».

Віддали належне роботі українських силовиків і українські спостерігачі та політики - глава організації «Опора» Ольга Айвазовська зазначила, що день голосування під час позачергових парламентських виборів пройшов спокійно, переважно відповідно до закону. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман розцінив вибори як демократичні і вільні. Лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков показав свою ефективність в рамках президентської і парламентської кампаній: «Треба віддати належне - поліція зайняла рівновіддалену позицію, і вибори пройшли прозоро».

Сергієнко також зазначає, що МВС розпочала роботу з підготовки до протидії порушенням на виборах ще в січні - перед президентськими виборами: «Тоді міністр внутрішніх справ вперше сформулював основні завдання та принципи діяльності правоохоронців під час виборчого процесу. Основний масив роботи був спрямований на превенції і негайну реакцію на всі інциденти. Тоді ж МВС і ЦВК об'єднали зусилля, підписавши Меморандум про співпрацю».

Під час голосування на дострокових парламентських виборах уникнути кібервтручань вдалося завдяки налагодженій з ініціативи МВС співпраці з ГПУ, СБУ, Держспецзв'язку, іноземними колегами з ФБР, Європолу, Інтерполу, а також офісами Facebook, Google і Twitter.

Новацією стала інтерактивна система фіксації порушень «Вибори-2019», доступна на сайті МВС.

Автор також зазначає, що в ході волевиявлення 21 липня безпеку громадян і порядок на виборчих дільницях забезпечували 132,5 тис. правоохоронців, під цілодобовою охороною знаходилися 199 окружних виборчих комісій і майже 30 тис. виборчих дільниць. Станом на 25 липня в поліцію надійшло 10661 звернень про порушення, пов'язані з виборчим процесом, відкрито 516 кримінальних проваджень. Складено понад 1437 адміністративних протоколів.

«Міністр внутрішніх справ запевнив, що МВС зайняло позицію абсолютно рівну до кожного кандидата - незалежно від їх провладності або опозиційності, і ні Нацполіція, ні Нацгвардія, ні ДСНС, ні прикордонна служба не братимуть участі в політичному процесі. Як показує результат - правоохоронці спрацювали об'єктивно, незважаючи на політичне забарвлення порушників», - підкреслює Сергієнко.