Ілюстрація / REUTERS

У Європейському Союзі розробляють "єдині рекомендації" щодо "ідентифікації та можливого невизнання" паспортів Російської Федерації, виданих жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) України, підконтрольних російським окупантам.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, наданій Deutsche Welle у четвер, 8 серпня.

Читайте такожУ Держдепі пояснили, що потрібно для зміни формату перемовин щодо Донбасу

Відео дня

Зокрема, ці рекомендації для держав-членів ЄС і їхніх консульств розробляє Єврокомісія разом з Європейською службою зовнішніх справ та у координації з делегаціями ЄС у Києві та Москві. Настанови також стосуватимуться питання видачі віз, прохання про які в Росії чи в Україні подаватимуть жителі Донбасу з паспортами РФ.

У заяві речника ЄС наголошується, що невизнання паспортів перебуває у компетенції кожної держави-члена Євросоюзу.

20 червня глави держав і урядів ЄС висловили "надзвичайне занепокоєння" з приводу квітневого указу президента Росії Володимира Путіна про спрощення видачі паспортів жителям ОРДЛО. На саміті ЄС наголосили, що такий крок "суперечить духу та цілям" Мінських домовленостей. Тоді ж Європейська Рада заявила про готовність розглянути подальші заходи, включно з невизнанням таких російських паспортів. Джерело DW в ЄС повідомило про початок роботи над відповідною процедурою.