Українці вимагають скасувати держфінансування партій / фото УНІАН

Петиція з пропозицією скасувати бюджетне фінансування політичних партій в Україні набрала понад 25 тисяч голосів, які необхідні для її подальшого розгляду.

Відповідна петиція була розміщена на сайті президента України 23 липня.

Читайте такожЕксперт спрогнозував протистояння в новій Раді "Слуги народу" і партії Медведчука

Відео дня

Станом на сьогоднішній ранок її підписали більш ніж 25 тисяч людей. Наразі петиція перебуває в статусі очікування розгляду.

В петиції, зокрема, наголошується, що на діяльність партій за 2016-2019 роки вже пішло із держбюджету майже 1 мільярд 500 мільйонів гривень. А з 2019 року гроші отримають і ті партії, які на парламентських виборах набрали 2% голосів. У цілому, йдеться у петиції, на утримання цих партій за 5 років діяльності Верховної Ради український народ повинен витратити близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень. 

Тому петиція пропонує скасувати або принаймні призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій державним коштом. 

Як повідомляв УНІАН, Національне агентство з питань запобігання корупції надало 11 партіям державне фінансування їхньої статутної діяльності на підставі результатів останніх позачергових виборів народних депутатів України. Право на отримання держфінансування отримали "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос", "Радикальна партія Олега Ляшка", "Сила і честь", "Опозиційний блок", "Українська стратегія Гройсмана", "Партія Шарія" та "Всеукраїнське об’єднання "Свобода".