Труба зауважив, що закон про ДБР розробляли депутати від «БПП», голосувала за нього вся «фракція Порошенка», а він сам урочисто його підписав / Фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що чинні народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» готують подання в Конституційний Суд щодо визнання неконституційними окремих норм закону про ДБР для того, щоб усунути його із займаної посади.

Про це Труба повідомив у своєму Telegram-каналі.

«У фракції Порошенка готують «блискавку» до Конституційного Суду - подання про визнання окремих норм закону про ДБР такими, що не відповідають Конституції України. А саме, там вважають, що президент України не мав права делегувати своїх представників до конкурсної комісії з обрання директора ДБР та його заступників, а також призначати мене на посаду», - зазначив він.

Відео дня

Читайте також"ДБР цікавлять лише податки": Труба відповів на заяву Порошенка про спробу рейдерського захоплення телеканалу "Прямий"

Проте Труба зауважив, що закон про ДБР розробляли депутати від «БПП», голосувала за нього вся «фракція Порошенка», а він сам урочисто його підписав.

«Три роки тому Порошенко делегував своїх представників до складу конкурсної комісії, механізм роботи якої, нагадаю, визначили його депутати з «БПП». Три роки ця комісія безперебійно працювала, і питань до неї у екс-президента не виникало. Ця комісія, за задумом депутатів «БПП», обирає не лише директора ДБР та його заступників, а ще близько 160 працівників ДБР керівної ланки та управління внутрішнього контролю. Проте призначення цих переможців вони чомусь не оскаржують. До речі, його фракція свого часу вчепилася у цю норму мертвою хваткою, хоч як ми просили її змінити», - додав директор ДБР.

«Чи є логіка в цих діях? Звичайно – вона дуже «політична»: оскільки Порошенко не може вплинути на мене для закриття 12 проваджень, учасником яких він є, значить, потрібно знайти спосіб, щоб прибрати мене з посади. Хай ось такий дивний», - переконаний він.

Проте, як відзначає Труба, не можна звільнити всіх слідчих ДБР, всіх прокурорів ГПУ, які здійснюють контроль, не можна змінити всі закони. «Хоча до закону про ДБР у нас є дуже багато питань – надто професійні юристи його готували», - резюмував він.

Довідка УНІАН. Створення ДБР передбачено Кримінальним процесуальним кодексом, що набув чинності у листопаді 2012 року.

Верховна Рада ухвалила закон про Державне бюро розслідувань 12 листопада 2015 року. На ДБР покладаються обов'язки з розслідування злочинів, які зараз підслідні прокуратурі, а саме - злочинів, вчинених вищими посадовими особами, державними службовцями, суддями і працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли ці злочини віднесено до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро та військових злочинів.

Читайте такожСуд дозволив допит Порошенка з детектором брехні

20 листопада 2017 року набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу, згідно з яким до підслідності ДБР належать злочини, вчинені колишніми президентами, вищими державними чиновниками, членами ЦВК, народними депутатами, керівництвом ГПУ, головою Нацбанку, суддями та правоохоронцями, детективами НАБУ і прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, військовими.

Директора ДБР призначає президент України за поданням прем'єр-міністра, яке той вноситиме на підставі рішення конкурсної комісії. Перший заступник і заступник директора призначаються на посаду та звільняються директором бюро за поданням конкурсної комісії.

В березні 2016 року Кабінет міністрів затвердив склад конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду директора Держбюро розслідувань, до складу якої увійшли по три представника від президента, Верховної Ради та уряду.

16 листопада 2017 року Романа Трубу було обрано директором Держбюро розслідувань.