Сьогодні Бекірова випустили з СІЗО / фото Радіо Свобода

Зміна російським судом в окупованому Криму запобіжного заходу кримськотатарському активісту Едему Бекірова, якого обвинувачують в зберіганні боєприпасів, є "проміжною перемогою".

Таку думку "Крим.Реалії" висловив адвокат Олексій Ладін.

"Це сталося (звільнення Бекірова із СІЗО) за сукупністю факторів і завдяки зусиллю всіх: методичної роботи захисту, тиску міжнародного співтовариства, увазі журналістів і правозахисних організацій. Але перемога поки що проміжна, будемо далі боротися і працювати", - сказав він.

Відео дня

Ладин також відзначив роль незалежного медичного дослідження, що проводилося за запитом захисту.

"Дослідження встановило у Бекірова наявність хвороби, що перешкоджає триманню під вартою. Крім того, це дослідження виявилося на міжнародній арені, мої колеги представили його в ЄСПЛ. А клопотання про зміну запобіжного заходу, копію якого захисту так і не видали, було від імені керівництва медсанчастини СІЗО. І в ньому говорилося, що після обстеження Бекірова в лікарні Семашка у нього виявлено хворобу, що перешкоджає утриманню в СІЗО", - сказав адвокат.

Читайте такожПолітв’язня Бекірова відпустили із СІЗО в анексованому Криму

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, розповсюдженні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Донька активіста і адвокати неодноразово заявляли про погіршення стану його здоров'я.

Європейський суд із прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова до лікарню, а також забезпечити його медичне обстеження.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, дані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

8 серпня підконтрольний Кремлю Верховний суд окупованого Криму, незважаючи на доводи адвокатів про те, що Бекіров через тяжкий стан здоров'я не зможе сховатися від слідства, ухвалив рішення продовжити йому арешт до 11 жовтня.

Сьогодні, 27 серпня, підконтрольний Кремлю Центральний райсуд Сімферополя змінив запобіжний захід Бекірову - відпустив із СІЗО під зобов'язання явки до суду.