Зеленський вже вніс до парламенту як невідкладний проект закону / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський пропонує достроково припиняти повноваження народного депутата України у разі встановлення судом факту неособистого голосування, а також у разі відсутності його без поважних причин на третині пленарних засідань парламенту або засідань комітету, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

Це передбачено внесеним президентським законопроектом №1027 «Проект Закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)», що зареєстровано в парламенті 29 серпня та визначено главою держави як невідкладний.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується удосконалити перелік підстав та окремі елементи механізму дострокового припинення повноважень народних депутатів України.

Відео дня

Зокрема, визначено, що у разі складення повноважень за особистою заявою, повноваження народного депутата України припиняються з моменту оголошення народним депутатом України такої заяви на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Читайте такожЗ'явилися деталі законопроекту про імпічмент: президента можуть усувати через держзраду або інший злочин

Додано нові підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України. Зокрема, встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом України у Верховній Раді України, тобто голосування народним депутатом України замість іншого народного депутата України або надання народним депутатом України можливості проголосувати замість нього іншому народному депутату України, – з моменту набрання законної сили рішенням суду про встановлення такого факту.

Крім того, пропонується достроково припиняти повноваження народного депутат у разі його відсутності без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії. В цьому разі повноваження припиняються за рішенням Верховного Суду.

Також у разі смерті народного депутата України його повноваження припиняються з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть, без ухвалення рішення Верховною Радою України.

Крім того пропонується також встановити, що рішенням Верховного Суду будуть позбавляти мандата за суміщення депутатської з іншими видами діяльності.

У разі припинення громадянства України або виїзду народного депутата України на постійне проживання за межі України його повноваження припиняються з моменту ухвалення відповідного рішення Верховною Радою України.