Раді пропонують звільнити всіх членів ЦВК / фото УНІАН

Народний депутат Аліна Загоруйко (фракція «Слуга народу») не виключає, що вже завтра Верховна Рада розгляне подання президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень усього складу Центральної виборчої комісії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала на брифінгу.

Читайте такожУ "Слузі народу" вважають, що Рада вже цього тижня може схвалити зміну складу ЦВК

Відео дня

За словами Загоруйко, сьогодні о 15.00 розпочнеться засідання Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, і якщо комітет підтримає подання президента, то «дострокове припинення повноважень усього складу ЦВК, можливо, вже буде розглянуто і завтра».

Загоруйко повідомила, що сьогодні на засіданні підкомітету даного комітету розглядалося подання президента. За її словами, в поданні йдеться про те, що діяльність ЦВК була «упереджена, і (комісія) діяла всупереч принципам, які визначені виборчим законодавством».

Як сказала Загоруйко, в поданні наводяться статистичні дані рішень судів. За її словами, 28-ма рішеннями судів рішення ЦВК були скасовані, а «дії ЦВК визнані протиправними».

Вона зауважила, що також ідеться про упередженість Центрвиборчкому при визначенні відомостей в автобіографіях кандидатів. «У цьому плані ЦВК не здійснила жодних дій, які б унеможливили перешкоджання формуванню волі виборців», - сказала вона.

За словами депутата, кандидати у своїх автобіографіях могли вказувати різну інформацію, а ЦВК «відходила від принципу об’єктивності» і рекомендувала йти в суд, щоб відстоювати своє право на балотування. За її словами, багато таких рішень ЦВК були скасовані.

Загоруйко заявила, що Центрвиборчком показував різні підходи до аналогічних ситуацій у двох виборчих округах - 198-му та 169-му. За її словами, була неоднакова практика застосування законодавства, а в питанні кандидата від «Слуги народу» ЦВК ухвалювала діаметрально протилежне рішення, ніж в іншому окрузі щодо кандидата в аналогічній ситуації.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня до Верховної Ради надійшло подання Зеленського щодо зміни складу ЦВК.