Соціологи зауважують, що кримські переселенці більш схильні вважати, що для них важливо брати участь у місцевих виборах / УНІАН

Майже половина опитаних з числа внутрішньо-переміщених осіб в Україні заявили, що їм важливо мати можливість голосувати на місцевих виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать презентовані сьогодні результати соцопитування, проведеного компанією Ipsos на замовлення Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні за підтримки допомоги від уряду Великої Британії.

В ході дослідження, що проводилось у період 15 лютого по 15 березня цього року, було опитано понад 2 тисячі респондентів.

Відео дня

Згідно з отриманими результатами, 15% опитаних ВПО заявили, що їм «дуже важливо» і ще 34%, що у деякій мірі важливо мати можливість голосувати на місцевих виборах. Соціологи відзначають незначне збільшення відсотків у порівнянні з результатом опитування 2018 року (13% - «дуже важливо» і 35% - «у деякій мірі важливо»).

І навпаки, 17% ВПО відповіли, що це для них не дуже важливо, 11% - що взагалі не важливо, 9% опитаних байдуже ставляться до виборів.

Читайте такожПодання президента про зміну складу ЦВК завтра розгляне профільний комітет Ради – депутат

Соціологи зауважують, що внутрішньо переміщені особи з Криму більш схильні вважати, що для них важливо брати участь у місцевих виборах: цієї точки зору дотримуються 64% з них, у порівнянні з тими, хто походить із Донецької (51%) і Луганської (46%) областей.

За умови, якщо переговорники досягли б рішення провести місцеві вибори на Донбасі, більшість (42%) опитаних заявили, що вони або дуже готові, або дещо готові брати участь у місцевих виборах за місцем свого нинішнього проживання, у порівнянні з 36% тих, які кажуть, що вони не готові, або не братимуть участі у таких виборах, тим часом як ще 23% не знають, чи вони готові брати участь у місцевих виборах.

Таким чином, констатують експерти, має місце зростання цих показників у порівнянні з результатами попередніх опитувань, де 36% заявили, що вони готові брати участь у місцевих виборах. Це означає, що по мірі того, як ВПО проводять більше часу у своїх нинішніх громадах, їхній інтерес до участі у місцевій політиці в нових громадах зростає.

Також дослідження засвідчило, що ВПО більш схильні погоджуватись, що їм більше цікаво голосувати за місцевих депутатів, які представляють їхні нинішні громади, якщо вибори відбудуться, доки вони ще живуть у цьому регіоні. Загалом 45% вважають за краще голосувати за місцевих депутатів у своїх нинішніх громадах, у порівнянні з лише 17% тих, які бажають голосувати за місцевих депутатів у громадах, що залишили, якби там відбувалися вибори. Однак при цьому існує велика невизначеність: 39% не знають, де вони вважали б за краще голосувати.

Читайте такожЄвросоюз відреагував на "місцеві вибори" в окупованому Криму

Старша координаторка проектів IFES в Україні Надія Пашкова звернула увагу на зміну динаміки у планах щодо подальшого місця проживання ВПО. Так, на даний час 27% опитаних цілком згодні залишитися в тій громаді, до якої вони переїхали, ще 15% - скоріше згодні.

«Можна сказати, що 43% ВПО задоволені вже своїм життям, яке вони побудували у новій громаді, вони вже інтегрувалися, почали життя з нового аркуша і готові залишатися в тих громадах, в яких проживають нині. І цей відсоток змінився на 10% за рік», - підкреслила Пашкова.

При цьому, за її даними, менше людей хочуть повернутися до своїх попередніх домівок – відповідний показник зменшився за рік на 5%.

«Тобто 18% ВПО цілком згодні з тим, що якщо ситуація покращиться і будуть всі умови для безпечного повернення, то вони готові повернутися в свої попередні громади. 6% ВПО все ж таки розглядають можливість переїхати на території підконтрольні уряду України, і 3% ВПО готові повернутися в свій колишній дім навіть якщо ситуація там не покращиться», - сказала експерт.

Згідно з дослідженням, ВПО продовжують підтримувати зв’язки зі своїми родичами, друзями, які проживають на непідконтрольних уряду територіях. Так, 81% опитаних спілкувалися, контактували зі своїми родичами, які залишились там, де вони мешкали, а 79% розмовляли із сусідами, або знайомими, які залишились на непідконтрольних Україні територіях. 63% ВПО відвідували свій рідний дім або населений пункт, де вони проживали до початку конфлікту.

Читайте такожКличко заявляє, що братиме участь у будь-яких виборах міського голови Києва

Як зауважила Пашкова, досі 5% ВПО якимось чином підтримують бізнес, справу, які в них були до того, як вони переїхали, і цей показник майже не змінився в порівнянні з минулим роком, тобто не важливо скільки часу проходить від початку переселення.

«ВПО залишаються достатньо прив’язаними до своїх колишніх домівок і їх турбує доля тих територій, які вони покинули», - підкреслила Пашкова.

Експерти наголошують на необхідності врегулювати питання про участь у місцевих виборах ВПО та виправити недосконалість законодавства, яке позбавляє вказану категорію громадян України голосувати на місцевих виборах.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський наголошує, що місцеві вибори необхідно проводити за новим адміністративно-територіальним устроєм.