Вадим Пристайко пояснив, що міститься у "формулі Штайнмаєра" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що так звана "формула Штайнмаєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядку проведення місцевих виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав журналістам.

Він пояснив, що раніше так звана "формула Штайнмаєра" була прописана у листі міністрів закордонних справ. За його словами, у 2016 році на саміті лідерів "нормандського формату" на той момент президент Петро Порошенко погодився з цією формулою, за основу якої були враховані пропозиції німецької сторони.

Відео дня

"Взагалі у "формулі Штайнмаєра" не йдеться про війська. Там немає нічого - там дуже простий текст", - сказав Пристайко.

Читайте такожПристайко розповів, про що буде говорити Зеленський на зустрічі "нормандської четвірки"

При цьому міністр зазначив, що 2 вересня у Берліні радники з зовнішньополітичних питань лідерів країн "нормандського формату" не погоджували "формулу Штайнмаєра", а "погодили точно те, що вже було написано".

"Там написано, в тому, що ми погодили: що в перший день закон (про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування) починає діяти в тимчасовому порядку, а на момент, коли ОБСЄ каже, що вибори відбулись у відповідності до міжнародних стандартів, цей закон починає діяти в повному обсязі. Нічого більшого, меншого у "формулі Штайнмаєра" немає", - заявив Пристайко.

Він нагадав, що закон про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування вже ухвалювався Верховною Радою і двічі продовжувався термін його дії, який наразі має закінчитися 31 грудня цього року. Пристайко додав, що для подальшого продовження терміну дії у закон треба вносити зміни.

"Справжні проблеми не у "формулі Штайнмаєра", а справжня проблема полягає у тому, який закон має прийнятий бути і що в ньому має бути відображено. Сама "формула Штайнмаєра" не передбачає, що там будуть війська, як проводяться вибори, за яким законодавством проведуться вибори - того немає", - наголосив Пристайко.

Він сказав, що складність полягає у тому, що Україна як компроміс готова зробити для того, щоб повернути людей і землю. "Це і є той складний компроміс, який ми з вами маємо вирішити", - додав він.

За його словами, Мінські домовленості передбачають, що текст закону буде погоджений не тільки між усіма учасниками "нормандської четвірки", а й з бойовиками.

"Насправді, Мінський формат для того і існує, - так звана Тристороння контактна група, щоб ми могли погоджувати, зокрема такий документ з так званою тою стороною - з ОРДЛО", - заявив Пристайко.

Читайте такожНардеп назвав Мінські угоди "ганебними" і "частковою капітуляцією"

У цьому зв'язку міністр уточнив, що офіційна українська влада не спілкується з ОРДЛО. "З ними спілкується Кучма і його група з чотирьох підгруп", - додав він.

При цьому він сказав, що у питанні можливого проведення виборів на окупованому Донбасі постає питання, на основі якого окремого закону будуть проводитися вибори.

Як повідомляв УНІАН, раніше представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент Леонід Кучма заявляє, що узгоджене рішення щодо так званої "формули Штайнмаєра", яка обговорюється у Мінську на зустрічах політичної підгрупи ТКГ, повинні ухвалити лідери країн "нормандського формату" (Україна, Франція, Німеччина і РФ).

Він додав, що в рамках обговорення "формули Штайнмаєра" українська сторона не погоджується з пропозицією проведення виборів на Донбасі при збереженні озброєних бойовиків в регіоні, наголошує представник України у ТКГ.