Судя розповіла про процедурні проблеми у суді / фото УНІАН

Суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко прогнозує «невеличкий колапс» у ВАС з розглядом справ через відсутність процедури їх передачі від інших судів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Михайленко повідомила у коментарі журналістам.

Вона зазначила, що на сьогодні суд розглядає близько 20 справ, які надійшли від початку його роботи (5 вересня) і до внесення парламентом змін до закону про Вищий антикорсуд, якими суттєво звужено підсудність справ, які має розглядати ВАС (18 вересня).

Відео дня

Читайте такожАнтикорупційний суд відмовився розглядати "диктаторські" закони

“Серед справ, які перебували в судах загальної юрисдикції і готувалися до передачі нам, є дуже старі справи. По багатьох з них досудове слідство здійснювалося, ще коли САП і НАБУ не було, є такі справи, які розслідуються за старим Кримінальним процесуальним кодексом (тобто розслідування цих справ почалося ще до листопада 2012 року, коли набув чинності новий КПК, — УНІАН), але такі справи не підсудні Вищому антикорсуду. Тому можливо буде невеличкий колапс зі справами, оскільки процедури передачі справ від загальних судів до нас немає: деякі суди передають напряму супровідним листом, а деякі — через відповідну ухвалу”, - сказала Михайленко.

Також вона додала, що спірні з точки зору підсудності справи Вищий антикорупційний суд передає до своєї Апеляційної палати, яка визначає, чи підсудна вона ВАС, чи — іншому суду.

Водночас Михайленко зауважила, що наразі важко сказати, скільки справ Вищий антикорсуд змушений буде передати до інших судів, оскільки ще не всі отримані справи опрацьовані Апеляційною палатою.

Як повідомляв УНІАН, Вищий антикорупційний суд розпочав роботу 5 вересня.

У виступі з нагоди першого дня роботи ВАС голова суду Олена Танасевич заявила, що Вищий антикорсуд має отримати від інших судів понад 3 тис. кримінальних проваджень.

18 вересня Верховна Рада внесла зміни до закону Вищий антикорупційний суд, якими передбачено, що ВАС має розглядати лише справи про топ-корупцію.