Зеленський не вважає, що реалізація «формули Штайнмаєра» призведе до громадянської війни / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський не вважає, що реалізація положень так званої «формули Штайнмаєра» призведе до громадянської війни в Україні.

Про це він сказав під час прес-марафону.

Відповідаючи на «бліц-запитання» журналіста, чи казав він президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру, що його «формула фуфло», Зеленський відповів негативно.

Відео дня

Читайте такожЗеленський про "формулу Штайнмаєра": я, як Ван Дамм, у конкретному шпагаті

Водночас він не погодився з твердженням, що впровадження цієї «формули» може призвести до внутрішнього конфлікту в Україні, до громадянської війни.

«Я гадаю, що це не є правда, тому що в суспільстві є запит на припинення війни. Якщо підуть підігрівати це питання і далі, то може бути все що завгодно», - зазначив президент.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перетнута жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів».

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня у Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра». Також проти її впровадження висловилися декілька обласних рад.