Конкурс на посаду судді КСУ офіційно припинено / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики припинив конкурс з відбору кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України.

Читайте такожПоновлений на посаді голови Конституційного суду Шевчук заявив, що по-новому керуватиме судом

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення комітет ухвалив, посилаючись на частину 6 статті 12 закону «Про Конституційний Суд України». Цією статтею передбачено, що загальний строк проведення конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді КС становить два місяці.

Відео дня

На засіданні комітету нагадали, що конкурс був оголошений Апаратом Верховної Ради з 15 липня, а відповідно, два місяці уже давно закінчилися. В той же час на засіданні член комітету Руслан Князевич зазначив, що на сьогодні ситуація в Конституційному Суді України після рішення суду щодо поновлення на посаді судді та голови КСУ Станіслава Шевчука «дещо підвисла».

За словами Князевича, «на спеціальному засіданні КСУ звернувся до Окружного адміністративного суду щодо роз’яснення порядку виконання рішення суду, оскільки КСУ вважає, що це рішення не передбачено законом і Конституцією».

Член комітету вважає, що необхідно дочекатися, як ситуація розвиватиметься в майбутньому. «Наскільки я знаю, спеціальне засідання КСУ на наступному тижні має продовжитися», - додав він.

За рішення про припинення конкурсу проголосувало 15 із 19 присутніх на засіданні членів комітету, двоє - утримались, один депутат Ольга Совгиря не голосувала, посилаючись на конфлікт інтересів, оскільки сьогодні парламент обрав її представником Верховної Ради у Конституційному суді.

Як відомо, на посаду судді КС від фракцій минулого скликання було подано дві кандидатури — від фракції «Самопоміч» Миколи Хавронюка, а від фракції «Батьківщина» — Ольги Боднар-Петровської.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня судді Конституційного суду проголосували за звільнення з посади судді КС Шевчука, який з 21 лютого 2018 року обіймав посаду голови суду.

Шевчука було звільнено на підставі висновку постійної комісії з питань регламенту й етики КС. У висновку, зокрема йшлося про те, що Шевчук всупереч закону призначив для себе позаштатних радників на громадських засадах, що фактично призвело до незаконного створення паралельної організаційної системи забезпечення діяльності голови КС.

Новим головою Конституційного суду було обрано Олександра Тупицького.

У червні слідчі Держбюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання Шевчуком владою або службовим становищем (ч.1 ст.364 Кримінального кодексу).

11 жовтня Окружний адмінсуд Києва поновив Шевчука на посаді судді й голови Конституційного суду.

15 жовтня Шевчук приніс до Конституційного суду заяву про поновлення його на посаді судді та голови суду.

Того ж дня у КСУ повідомили, що розпочали розгляд зазначеної заяви Шевчука.