Пристайко не бачив зв'язку між військовою допомогою і будь-якими розслідуваннями / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що американські посадовці ніколи не говорили йому про зв'язок між затримкою з наданням Україні військової допомоги та необхідністю проводити будь-які розслідування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав у коментарі журналістам.

За його словами, українська сторона звикла до того, що щороку перед завершенням фіскального року в США військова допомога для України переглядається.

Відео дня

"Тож ми не вважали це дуже болісним рішенням, ми лише чекали до того моменту, коли це буде вирішено", - додав Пристайко.

Читайте такожNew York Times: Трамп вимагав, щоб Зеленський оголосив розслідування проти Байдена і Клінтон

Міністр зауважив, що питання щодо зволікання з наданням допомоги обговорювалося з сенаторами та членами Палати представників США, які відвідували Україну.

"Вони нам говорили багато разів, що це нормальний процес. Відбудеться перегляд, і, імовірно, всі гроші будуть повернуті нам, що і відбулося", - сказав Пристайко.

При цьому, як зазначив міністр, посол США у Євросоюзі Гордон Сондленд не говорив йому про те, що були встановлені умови для отримання Україною військової допомоги.

"Сондленд не говорив нам, точно не говорив мені, що існує зв'язок між допомогою і розслідуваннями. Ви повинні його запитати, що саме він згадував. І не пам'ятаю жодної такої розмови, принаймні, зі мною як міністром закордонних справ. Якщо він повинен був з кимось іншим говорити, але це були не ми, не офіційний уряд", - заявив Пристайко.

При цьому глава МЗС підтвердив, що мав декілька розмов з Сондлендом, але, за словами Пристайка, йому ніколи не повідомляли про жодні умови для отримання американської допомоги.

"Я ніколи не бачив безпосереднього зв'язку між будь-якими розслідуваннями і воєнною допомогою. Так, розслідування були згадані, і вони були згадані під час телефонної розмови (між президентами США і України 25 липня - УНІАН), але не було негайного прямого зв'язку між цими двома подіями", - сказав Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада під час відкритих громадських слухань на засіданні Постійного спецкомітету з питань розвідки Палати представників США у контексті розслідування в рамках процедури імпічменту Трампа тимчасовий повірений США в Україні Вільям Тейлор наголосив, що стосовно України інтерес Трампа, в першу чергу, полягав у розслідуваннях щодо колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, який мав стосунок до компанії Burisma.

Зокрема, Тейлор повідомив про зустріч посла США у Євросоюзі Сондленда з помічником президента Андрієм Єрмаком, а також про телефонну розмову Сондленда з Трампом.

“Посол Сондленд зателефонував президенту Трампу і розповів йому про свої зустрічі у Києві. Мій співробітник зміг почути президента Трампа по телефону, який запитував посла Сондленда про розслідування. Посол Сондленд сказав президенту Трампу, що українці готові рухатись далі”, - зазначив Тейлор.

Тимчасовий повірений зазначив, що розмова Сондленда і Трампа відбулася наступного дня після телефонної розмови Трампа із Зеленським.

Довідка УНІАН. В США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес ініціює процедуру імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.