Сергій Лавров / REUTERS

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Росія пропонує Малайзії направити своїх експертів для ознайомлення з даними росіян у справі про розслідування обставин загибелі пасажирського літака МН17.

Про це він заявив у четвер журналістам, передає російське агентство ТАСС.

Читайте такожУкраїна має великі шанси виграти в Гаазькому суді справу проти Росії – МЗС

Відео дня

«Ми сьогодні також говорили про те, що Росія робила для того, щоби забезпечити максимально об’єктивне, максимально детальне, конкретне розслідування, і всі ті речі, які ми передавали у вигляді інформації, у вигляді демонстрації натурної того, як могло все відбуватися і який із цього висновок», – заявив він.

Лавров також поскаржився, що слідча група ігнорує їхні дані та не інформує про них Малайзію. Тому росіяни запросили малайзійських експертів напряму.

«А ось поки Малайзія не брала участь в Об'єднаній слідчій групі (JIT), поки її туди не запрошували, інші учасники, за нашими даними, між собою ухвалили домовленість про те, що будь-яку інформацію на публіку вони узгоджуватимуть між собою. Тобто, зокрема і з Україною», –  додав Лавров.

14 листопада повідомлялося, що Об'єднана слідча група (JIT), яка займається розслідуванням збиття малайзійського Boeing рейсу MH17 над Донбасом, оприлюднила новий запис, зроблений на початку липня 2014 року, учасниками якої були бойовики й високопоставлені російські чиновники.

Як повідомляв УНІАН, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що слідував рейсом МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Група JIT (Joint Investigation Team), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євросоюзу, дійшла висновку, що авіалайнер рейсу МН17 збила ракета серії 9M38, яка була запущена з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем бойовиків.

Влітку 2018 року уряд Нідерландів зняло з України відповідальність за катастрофу MH17.