МИД Норвегии считает, что Росия должна заплатить Украине / tnp.no

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр повідомив під час семінару «Міжнародна практика з питань гуманітарного сприяння» сьогодні в Києві.

«Я вважаю, що апріорно Норвегія є другом України і солідаризується з Україною. Ми свою частину роботи зробимо, цей внесок буде стабілізувати Європу, щоб не повторити помилки ХІХ і ХХ століть», - заявив він.

Читайте такожНорвегія виділила 5 мільйонів євро на допомогу переселенцям з Донбасу

Відео дня

«Що стосується територіальної цілісності у відповідності з Статутом ООН та міжнародними законами, ми це підтримуємо і ніколи не відступаємо від цих принципів», - додав Бренд.

«У нас десятиліттями з Росією було належна співпраця, навіть у роки «холодної війни», але ми також чітко підкреслюємо, що ми засуджуємо будь-яке порушення міжнародного законодавства стосовно інших країн і порушення територіальної цілісності та кордонів інших країн. На цій основі ми розглядаємо санкції, які були введені», - зазначив глава МЗС Норвегії.

«Вперше після Другої світової війни ми опинилися в ситуації, коли одна європейська країна втрутилася, не тільки порушила кордону іншої країни, а навіть відібрала частину іншої країни – це абсолютно неприйнятно, і за це потрібно заплатити свою ціну. У цьому Норвегія слід санкцій ЄС, хоча Норвегія не є членом ЄС», - резюмував Бренд.

Раніше УНІАН повідомляв, що Росія повинна заплатити Україні приблизно 350 млрд дол – саме в таку суму оцінюються завдані нею збитки, пов'язані з руйнуванням Донбасу.Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Олександр Боровик