Єлизавета Ясько балотується на посаду голови комітета ВР / УНІАН

Голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від "Слуги народу" Єлизавета Ясько заявила, що має намір очолити Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва замість Богдана Яременка.

Про це Ясько повідомила у Facebook.

Читайте такожУ "Слузі народу" назвали претендентів на посаду голови комітету замість Яременка

Відео дня

"Так, це правда. Я балотуюсь на посаду голови комітету зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці Верховної Ради України", - написала Ясько.

Вона висловила переконання, що зробила правильне рішення.

"Я вірю, що у цих складних умовах комітет не просто реалізовуватиме покладені на нього повноваження, а зможе стати таким, який би задавав тренди та настрій України у її зовнішній політиці через функцію демократичного контролю, розробку законодавчого забезпечення зовнішньої політики України та реалізацію міжпарламентського співробітництва", - заявила Ясько.

Також вона додала, що хоче бачити "парламентську діяльність у зовнішній політиці такою, яка б створювала міжнародний авторитет України як гравця з проактивною позицією у підтримці та просуванні ініціатив у найбільш важливих для сучасного світу питаннях - у сфері прав людини, культури, захисту довкілля".

Крім того, Ясько переконана, що не можна ні на мить забувати, що головне для української дипломатії сьогодні, – це захист прав її громадян, що опинилися на окупованих територіях, а також відновлення територіальної цілісності України.

Також вона озвучила цілі роботи комітету: оновлення та вдосконалення законодавчої бази зовнішньополітичної діяльності України, поглиблення міжпарламентського співробітництва та ефективна комунікація українського порядку денного "назовні", посилення міжпарламентської діяльності парламенту, направленої на деокупацію Криму, та визволення Донбасу з-під агресії РФ, і якомога повне використання інструментів парламентської дипломатії, міжнародних інститутів для захисту прав українців на окупованих територіях, визволення заручників Кремля.

Разом з тим, за її словами, йдеться про перезапуск роботи депутатських груп парламенту з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами, парламентських асамблей НАТО, ОБСЄ, Ради Європи, Парламентського комітету асоціації, а також створення нових форматів багатостороннього співробітництва, реалізацію закріпленого у Конституції курсу країни на інтеграцію у Європейський Союз та вступ до НАТО, захист економічної безпеки України (енергетична незалежність, усунення штучних обмежень для українських товарів на ринках США, ЄС та інших країн).

Ясько висловила сподівання, що колеги у Верховій Раді підтримають її кандидатуру.

Як повідомляв УНІАН, 30 жовтня журналісти одного з інтернет-видань сфотографували, як Яременко під час роботи в сесійній залі переписувався на сайті знайомств, зокрема, домовлявся про зустріч з дівчиною.

Після цього три парламентські фракції закликали звільнити Яременка з посади голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Того ж дня Яременко заявив, що передасть голові Верховної Ради Дмитру Разумкову заяву про складення повноважень голови комітету.

Також 1 листопада депутат від "Слуги народу" Сергій Швець заявив, що фракція неформально вирішила, що Яременко більше не може очолювати парламентський комітет.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія не виключив, що парламент під час пленарного тижня 3-6 грудня розгляне питання про звільнення Яременка з посади голови Комітету Верховної Ради із зовнішньої політики.