За словами міністра, процес врегулювання на Донбасі не буде швидким \ УНІАН

Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив про високу ймовірність зриву домовленостей лідерів країн «нормандського формату» на будь-якому з етапів врегулювання.

Читайте такожВишеградська четвірка підтримала зусилля Зеленського у досягненні миру

Про це він написав в своєму Telegram-каналі, коментуючи підсумки саміту лідерів країн «нормандського формату».

Відео дня

«Будь-яка зустріч і переговори потребують ретельної підготовки. Дуже ретельної. Зокрема МО, ЗСУ, РНБО та іншими учасниками підготовки були опрацьовані всі варіанти щодо можливого розведення, оцінені ризики тощо», - зауважив він.

За словами міністра, процес врегулювання на Донбасі не буде швидким. «Зберігається велика ймовірність зриву домовленостей на будь-якому з етапів, але є прогрес: працюємо над поверненням бранців, створенням нових пунктів перетину. Давайте також вміти оцінювати наші перемоги, а не лише поразки», - закликав він.

Крім того, як відзначив Загороднюк, за результатами «нормандського саміту» створена позиція для проведення подальших переговорів, основою якої є принцип «безпека, суверенітет та територіальна цілісність — в першу чергу».

Він висловив вдячність президенту Володимиру Зеленському і всій команді, яка брала участь у переговорах.

«У вас був важкий, але результативний день. Також не забуваймо, що цей день став можливим завдяки воїнам, що тримають лінію фронту. На жаль, троє з них загинули цієї доби. Вдячний кожному і щирі співчуття родинам загиблих і побратимам», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 10 грудня, вночі в Парижі завершився саміт у «нормандському форматі» за участю президента України Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Росії Володимира Путіна.

За підсумками саміту Зеленський назвав зустріч кроком на шляху до миру. Сторони, зокрема, домовилися про припинення вогню і відведення військ у трьох нових пунктах біля лінії зіткнення, обмін полоненими до кінця року у форматі «всіх на всіх», а також про проведення наступного «нормандського» саміту через чотири місяці.

Водночас консенсусу щодо проведення місцевих виборів на окупованих територіях і транзиту російського газу через територію України поки не досягнуто.