ООН звернулася до РФ щодо вивезених із Криму ув’язнених / фото: Главком

В Організації Об'єднаних Націй закликають Російську Федерацію розкрити інформацію про кількість осіб, вивезених з анексованого Криму для відбування покарання у російських в'язницях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні у період з 16 серпня - 15 листопада 2019 року, яку у четвер на брифінгу у Києві представила голова місії Матільда Богнер.

Читайте такожВійна на Донбасі: в ООН озвучили моторошні цифри загибелі цивільних

Відео дня

У доповіді зазначається, що Управління верховного комісара ООН з прав людини рекомендує російському уряду «розкрити інформацію про кількість та персональні дані осіб, яких було депортовано із Криму до Російської Федерації для відбування покарання, та вжити негайних дій щодо повернення таких осіб до Криму». В ООН також закликають російську владу забезпечити «безперешкодне відвідування» вказаних осіб родичами та представниками українського консульства.

Крім того, владі РФ рекомендується забезпечити безперешкодний доступ до окупованого Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій.

Серед інших рекомендацій Росії від ООН - утримуватися від запровадження та ретроактивного застосування російського законодавства у Криму і від практики нав'язування громадянства РФ жителям півострова, у тому числі затриманим особам. Також російську владу закликають припинити застосування катування, жорстокого поводження та сексуального насильства з метою примушення затриманих осіб до самовикриття або «співпраці» з правоохоронними органами.

Як повідомляв УНІАН, в Моніторинговій місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні висловили стурбованість з приводу затримання і катування бойовиками на Донбасі цивільних осіб.