Ілюстрація / REUTERS

Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор заявляє, що Україна має підготуватися, аби вступити в Організацію північноатлантичного договору (НАТО).

Про це Тейлор повідомив під час надання відповідей на запитання користувачів Facebook у форматі відеконференції, яка транслювалася посольством США в Україні.

Він констатував, що ставлення українців до НАТО з роками змінилося. Зокрема, він сказав, що коли першого разу працював у Києві в 2006-2009 роках, то підтримка приєднання до НАТО серед українців була на рівні приблизно 20%. Нині ж, зазначив Тейлор, як свідчить опитування громадської думки, така підтримка перевищує 50%.

Відео дня

Читайте такожВступ до НАТО підтримують понад половина українців - опитування

"Я впевнений, що російська агресія, російська війна проти України змусила українців добре подумати про НАТО, і дедалі більше людей зацікавлені у приєднанні до НАТО", - заявив Тейлор.

Водночас, на його переконання, питання вступу України в Альянс залежить від українців, які мають самостійно ухвалити це рішення.

"Якщо Україна, її уряд і її народ вирішать подати заявку на вступ в НАТО, тоді Альянс має вирішити стосовно цього членства. І цей процес займе певний час. І я впевнений, що є справи, які український уряд, українські військові можуть здійснити, щоб підготуватися до дня, остаточного часу, коли Україна зможе приєднатися до НАТО", - додав Тейлор.

При цьому, на його переконання, найкраще, що зараз повинні робити Збройні сили України, так це продовжувати приводити українську армію до взаємосумісності з арміями країн-членів Альянсу.

"Тож, цей процес продовжуватиметься, і потім коли настане час, коли Україна буде готовою і НАТО буде готовим, тоді двері будуть відкритими", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, відповідно до опитування Інституту Горшеніна у співпраці з представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, яке проводилось з 22 листопада по 10 грудня, вступ до НАТО підтримують понад 51% українців.

21 жовтня голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Александер Вінніков заявив, що в НАТО визнають прагнення України вступити в Альянс, але наполягають на необхідності продовження процесу впровадження реформ.

Своєю чергою, 31 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що жодна країна не має права вето на вступ України до Альянсу.