Пристайко підбив підсумки 2019 року / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів про досягнення свого міністерства за 2019 рік.

Про це він написав у своєму Twitter. 

"Ми працюємо, щоб українці були вдома, а не в російських чи окупаційних тюрмах. Ми відновили Нормандський формат на рівні лідерів. Перший і головний наразі результат досягнуто - 76 українців вчора повернулись з полону", - зазначив Пристайко.

Відео дня

Читайте такожПристайко щодо агресії РФ: наразі йдеться про виживання України як держави

Він також розповів, що за рік Україна розширила або підписала безвізи із 8 країнами: Еквадором, Колумбією, Маршалловими островами, Монголією, Аргентиною, Шри-Ланкою та Домінікою. Також Пристайко похизувався і зміною пропускного режиму із Росією – винятково за біометричними паспортами.

"Ми працюємо, щоб довести: Україна є надійним транзитером газу, а проєкти на кшталт #NordStream2 - політичними спробами нас обійти. Анбандлінг "Нафтогазу" та отримання компенсації від "Газпрому" - важливі перемоги на цьому напрямку. Перемоги, перш за все, заради нашої економіки. Ми працюємо, щоб український бізнес почував себе впевнено за кордоном, а наші партнери знали, що Україна - це місце, куди безпечно та вигідно інвестувати саме зараз. Економізація зовнішньої політики - наш принциповий пріоритетний напрям", - повідомив міністр.

Пристайко підкреслив, що цього року Україна влаштувала 400 культурних заходів за кордоном, а найголовнішим було проведення Року української культури в Австрії.

"І ключове. Ми рухаємося вперед заради миру, миру на наших умовах і миру в єдиній можливій неподільній Україні, межі якої визначені міжнародно визнаними кордонами. Миру заради наших громадян. Миру заради життя. Правда на нашому боці", - наголосив він.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко переконує, що вимога закордонного паспорта для перетину кордону з РФ дозволить уникнути бюрократичної тяганини у разі втрати документа. Він зазначив, що цифрова база даних біометричних паспортів дозволить українським консулам швидко допомогти громадянам у разі потреби.