Президент зазначив, що до Тегерана було відправлено найкращих фахівців України / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський покроково розповів про дії української влади у зв'язку зі збиттям іранськими військовими літака "Міжнародних авіаліній України" біля Тегерану.

Про це глава держави заявив у відеозверненні до українців після телефонної розмови з президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Роухані.

Він заявив, що президент Ірану офіційно попросив вибачення в усієї України та родичів загиблих і визнав факт того, що Іран збив український літак.

Відео дня

"Зараз я хочу й нарешті можу детально, покроково розповісти про всі дії української влади, починаючи з трагічного ранку 8 січня. Одразу після авіакатастрофи створено та розпочато роботу оперативного штабу при РНБО України. На місце події, в аеропорт Імама Хомейні, прибули посол і консул України в Ірані. Відбулося позачергове засідання уряду, на якому ухвалено рішення про створення та відправлення до Ірану пошуково-рятувальної групи. До неї увійшли 45 експертів з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та представники компанії МАУ", - заявив Зеленський.

Читайте також"Ніхто не відкрутиться": Зеленський записав звернення до українців щодо збиття літака МАУ в Ірані (відео)

Президент зазначив, що до Тегерана було відправлено найкращих фахівців України з великим досвідом проведення експертиз.

Також Офіс генерального прокурора України звернувся до Ірану, Канади, Швеції та Великої Британії з пропозицією про створення міжнародної слідчої групи.

Як заявив Зеленський, 9 січня о 03:30 українська пошуково-рятувальна група прибула в Тегеран і через дві години розпочала роботу на місці катастрофи.

"У мене відбулася розмова з президентом Ірану щодо чіткої та повної взаємодії з нашими експертами. Вони отримали доступ до фрагментів літака, "чорних скриньок", записів радарів і диспетчерів з центру управління польотами", - розповів глава держави.

Також він повідомив, що вранці 9 січня секретар РНБО України Олексій Данілов озвучив чотири основні версії і, зокрема, про можливість збиття українського літака ракетою. "Для ідентифікації тіл загиблих було дуже швидко зібрано зразки ДНК їхніх родичів. Зокрема, бортпровідниці, родичі якої перебували на тимчасово окупованій території", - заявив Зеленський.

Потім було проведено робочі консультації президента з міжнародними партнерами – прем’єр-міністрами Канади, Швеції, Великої Британії, президентами Ірану та Афганістану. "Ближче до вечора з’явилися заяви від лідерів США, Канади та Великої Британії про ймовірне збиття українського "Боїнга". Ми закликали всіх міжнародних партнерів надати дані, які підтвердили б цю версію", - повідомив президент.

"Ми працювали системно, без істерик заради одного – досягнення результату, а саме – з’ясування правди щодо обставин авіакатастрофи", - наголосив Зеленський.

Також він нагадав, що 10 січня у нього відбулася розмова з державним секретарем Сполучених Штатів Америки Майклом Помпео та зустріч з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, яка передала важливу й корисну інформацію для розслідування.

Крім того, за словами президента, важливу інформацію передала посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Мелінда Сіммонс.

Читайте такожОфіс генпрокурора України змінив кваліфікацію катастрофи літака МАУ в Ірані

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України (екіпаж і два пасажири).

Сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій.