21 січня Порошенко не з’явився на допит до ДБР / фото УНІАН

Колишній президент, народний депутат України Петро Порошенко обіцяє прибути до Державного бюро розслідувань 24 січня для дачі свідчень у справі щодо можливого вчинення ним державної зради під час підписання Мінських угод у лютому 2015 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив журналістам після вшанування пам‘яті загиблих під час Революції гідності Сергія Нігояна та Михайла Жизневського.

«Я вчора і не мав приходити (на допит до ДБР - УНІАН), бо я твердо маю забезпечити, щоб були дотримані закони і Кримінальний процесуальний кодекс й не дати можливості створити жодного прецеденту», - сказав Порошенко.

Відео дня

За його словами, він має намір прибути на допит до ДБР 24 січня: «Я навмисно скасував поїздку до Швейцарії…»

«Так, я прийшов до ДБР (20 січня - УНІАН). Я отримав повістку, я піду і дам необхідні свідчення в справі про підписання Мінських угод. Усі справи - моряки, Мінські угоди, націоналізація «Приватбанку», наказ про контрнаступ і звільнення двох третин окупованого Донбасу, судова реформа - справи виключно політичні», - додав Порошенко.

Читайте такожДБР готує документи щодо примусового приводу Порошенка на допит

Як повідомляв УНІАН, 21 січня Порошенко не з’явився на допит до ДБР.

Його викликали на допит як свідка у провадженні від 12 листопада 2019 року.

За словами виконуючого обов’язки керівника першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олега Корецького, це провадження стосується законності дій Порошенка під час призначення першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. Також Корецький заявив, що у ДБР готують документи щодо примусового приводу екс-президента на допит.

Посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки з 31 липня 2018 року по 12 квітня 2019 року обіймав Сергій Семочко. За даними журналістського розслідування, Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з даними розслідування, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Раніше адвокат екс-президента Ігор Головань повідомив, що Порошенка викликали до ДБР на допити на 24 січня (справа про Мінські угоди), на 31 січня (справа моряків) та на 11 лютого (справа про судову реформу).