САП завершила досудове розслідування у справі "Спецтехноекспорту" / фото spetstechnoexport.com

У Києві судитимуть колишнього директора "Спецтехноекспорту" Владислава Бельбаса, причетного до розтрати 55,5 млн гривень.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У САП поінформували про завершення досудового розслідування та направлення до суду обвинувального акту стосовно колишнього директора та ще чотирьох колишніх службовців Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства "Спецтехноекспорт" (ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"). Вони причетні до реалізації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державному підприємству збитків на суму 55,5 млн гривень.

Відео дня

"Директор ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства "Завод 410 ЦА" коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожДБР розслідує розтрату службовцями "Спецтехноекспорту" 200 мільйонів гривень оборонного бюджету

Так, зазначили у САП, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного "Спецтехноекспортом" як розпорядником майна ДП "Завод 410 ЦА" з іншою країною, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди агент, як комерційний посередник, взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами "Спецтехноекспорту" актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП "Завод 410 ЦА" державні кошти в сумі 2,2 млн доларів.

Проте, наголосили у САП, зібрані слідством докази свідчать, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав.

Як наслідок, державі в особі ДП "Завод 410 ЦА" було спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

Колишнім посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища за попередньою змовою розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто вчинення злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

У березні минулого року суд заарештував екс-директора "Спецтехноекспорту" Владислава Бельбаса і призначив заставу у 7 мільйонів гривень. Згодом він вийшов під заставу із Лук'янівського СІЗО.

Довідка УНІАН. "Спецтехноекспорт" - державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство, основною сферою діяльності якого є експортно-імпортні відносини на світовому ринку продукції та послуг військового і подвійного призначення. Підприємство залучає в Україну передові технології та методи організації виробництва, реалізуючи спільні з іноземними партнерами проекти, сприяє проведенню наукових досліджень у сфері військових технологій.

"Завод 410 цивільної авіації" (м.Київ) - державне підприємство авіаційної промисловості України. Підприємство здійснює діагностику, ремонт, технічне обслуговування, переобладнання і модернізацію літаків і вертольотів. Входить до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України.