Ілюстрація \ REUTERS

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко на зустрічі зі своїм іранським колегою Мохаммедом Джавадом Заріфом вимагав розслідувати і повідомити причини збиття українського літака біля Тегерана.

Читайте такожТегеран визнав свою нездатність витягти дані з "чорних скриньок" Боїнга МАУ

Про це Пристайко сказав, виступаючи в аеропорту «Бориспіль» перед родичами загиблих українців на борту літака рейсу PS752, який 40 днів тому було збито іранськими військовими біля Тегерана.

Відео дня

«Ми активно працюємо і як Міністерство закордонних справ, і як наш уряд з тим, щоб відновити справедливість, притягнути всіх відповідальних за цю жертву, за ці жертви нашого народу. Я розумію, що нічим ми не можемо відплатити за життя ваших рідних. Єдине, що ми можемо зробити, - вимагати справедливу компенсацію за це», - зазначив глава МЗС.

Також він нагадав, що 15 лютого зустрічався з міністром закордонних справ Ірану Мохаммедом Джавадом Заріфом. «Під час цієї зустрічі ми вимагали справедливого і чесного розслідування. Ми не погодимось визнати якогось солдата, який збив. Ми вимагаємо знати усю правду, що сталося з нашим рейсом, що призвело до загибелі наших людей», - наголосив Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого на полях Мюнхенської конференції з безпеки відбулася зустріч міністрів країн Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи українського літака рейсу PS752.

У зустрічі взяли участь представники України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану.

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив, що спільна мета усіх п'ятьох країн полягає у тому, аби добитися від Ірану відповідальності, прозорості і справедливості для жертв жахливої трагедії. За його словами, на невеликий час до засідання групи приєднався і глава МЗС Ірану Мохаммед Джавад Заріф.

Зокрема, міністри 5 країн вкотре закликали Іран передати на експертизу «чорні скриньки» зі збитого українського літака

Своєю чергою, як заявили в МЗС Ірану, Заріф підтвердив готовність співпрацювати з Україною в розслідуванні катастрофи.

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії. Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.