Шість років тому РФ провела анексію Криму / фото УНІАН

Сьогодні виповнилося шість років з дня проведення Росією в Криму так званого референдуму, який завершив процес окупації півострова в березні 2014 року.

У зв'язку з цим в Європейському Союзі нагадали, що не мають наміру визнавати анексію українського півострова. З аналогічною заявою виступила і Туреччина.

Так, віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель від імені Євросоюзу закликає країни-члени Організації Об'єднаних Націй розглянути можливість введення санкцій проти Російської Федерації за незаконну анексію українського Криму.

Відео дня

Читайте такожЄС офіційно продовжив санкції проти Росії ще на шість місяців

Про це йдеться в заяві Борреля щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яку має УНІАН.

Він зазначив, що через шість років після незаконної анексії Криму і Севастополя Росією Євросоюз залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України.

«Європейський Союз ще раз підтверджує, що не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Анексія Криму досі є прямим викликом міжнародній безпеці. Вона несе серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав», - заявив Боррель.

При цьому він зазначив, що Євросоюз залишається відданим повному дотриманню своєї політики невизнання анексії, у тому числі і з допомогою обмежувальних заходів.

«ЄС знову закликає країни-члени ООН розглянути можливість вжиття таких заходів щодо невизнання згідно Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262», - зазначив Боррель.

Також сказано, що Європейський Союз не визнає і не буде визнавати в майбутньому вибори, які Російська Федерація проводить на Кримському півострові.

Крім того, ЄС засуджує будівництво Керченського мосту без згоди України і недавнє відкриття залізничної секції. Наголошується, що це кроки до подальшої примусової інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією і ще одне порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте такожОбшуки ФСБ у кримських татар: правозахисники зазивали посилити санкції проти Росії

Євросоюз очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного доступу всіх судів в і з Азовського моря через Керченську протоку згідно з нормами міжнародного права. Незаконні обмеження такого доступу досі тривають і мають негативні економічні наслідки для українських портів на Азовському морі і всього регіону.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ Туреччини вкотре заявило про невизнання анексії Криму Російською Федерацією в шосту річницю незаконного «референдуму».

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Туреччини.

«Туреччина та міжнародна спільнота не визнають незаконною анексії Автономної Республіки Крим (Україна) Російською Федерацією, що ґрунтується на незаконний референдум, організованому шість років тому в цей день», - йдеться в повідомленні.

Також сказано, що як для Туреччини, так і для кримських татар, як державоутворюючого народу, залишається пріоритетом жити в добробуті і безпеці на їх історичній землі, захищати їх культурну ідентичність, і щоб страждання кримських татар в результаті окупації припинилися.

Читайте такожУ Литві суд не визнав свідоцтво про розірвання шлюбу, видане в Криму

У зв'язку з цим Туреччина знову підтверджує підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, яка для Туреччини є стратегічним партнером.

Як повідомляв УНІАН, Росія березня 2014 після введення військ анексувала український Крим, організувавши 16 березня «референдум» про нібито самовизначення півострова. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% учасників референдуму висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.