Богдан Яременко / Фото: УНИАН

Таку думку експерти висловили під час круглого столу «Мінські домовленості: шлях вирішення конфлікту чи рецепт катастрофи», передає кореспондент УНІАН.

Зокрема, дипломат, екс-генконсул України в Стамбулі та Единбурзі, глава правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко вважає, що при укладанні Мінських угод відповідальні посадові особи України ухилились, або не змогли визначити у відповідності до законодавства України та здорового глузду характер ситуації, в яку потрапила Україна, як збройна агресія іноземної держави, свідомо або несвідомо ухилились від виконання положень законодавства України щодо відсічі збройній агресії з боку іноземної держави.

Читайте такожЕксперт: Робота міністра Павленка – це позитивний бекграунд "Самопомочі"

Відео дня

Також, на переконання дипломата, українська сторона в мінському процесі «порушила порядок ініціювання проведення переговорів, укладення, підписання та ратифікації міжнародного договору, не змогла правильно сформулювати порядок денний переговорів, вводила суспільну думку України в оману щодо правового характеру та обов’язковості виконання нашою державою Мінських домовленостей, не змогла відобразити в тексті домовленостей загально визнану послідовність врегулювання збройних конфліктів: від припинення вогню до деескалації через тимчасові структури та перехідний період до політичного врегулювання, допустила включення до тексту домовленостей положень, які суперечать як українському законодавству так і загальним нормам права».

Читайте такожДвоє з 13 київських депутатів-мажоритарників не мають громадських приймалень - експерти

«Мінські домовленості не здатні принести сталий мир в Україну, вони не вирішують проблему територіальної цілісності України, вони в разі наполягання на їхньому виконанні в частині політичного врегулювання матимуть непоправні внутрішні та зовнішні наслідки для України: розкол суспільства, поглиблення протиріч між суспільством та владою, політична дестабілізація», - вважає Яременко.

Читайте такожУкраїна випереджає норми деяких країн Європи за показниками збору вторсировини – експерт

Дипломат, експерт фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Хара вважає, що «з точки зору влади так званий мінський процес і Мінські домовленості є безальтернативними, з чим ми абсолютно не погоджуємося. На жаль, дії щодо реалізації політичної складової Мінських домовленостей виштовхують Україну з правового поля та створюють такі наслідки для майбутнього держави, що складно собі передбачити».

Читайте такожЧерез справу екс-офіцера ФСБ Литвиненка Британія припинить співпрацю з РФ у багатьох напрямках – експерт

Експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь зазначив, що «коли аналізуєш Мінські домовленості, то фігурально кажучи в них мова йде про рецепт влаштування пікніка у гирлі діючого вулкану».

«Тому що насправді цей документ складений надзвичайно туманно, а логіка російської сторони щодо трактування цього документа руйнує усі базові підходи до врегулювання збройних конфліктів», - пояснює військовий експерт.

Читайте також"Дочки" російських банків в Україні заробляють на падінні курсу гривні - експерт

«У світі прийнято так – припиняються бойові дії, встановлюється безпека в зоні конфлікту, тоді вже мова може йти про якісь політичні процеси та зміни на цих територіях. У Мінських домовленостях усе перевернуто догори ногами, зокрема Путін в нещодавньому інтерв’ю німецькому виданню Bild перекладає відповідальність за виконання цих домовленостей на українську сторону, по-друге Путін стверджує, що головним питанням процесу врегулювання є не припинення збройного конфлікту, а чомусь політичні зміни в Україні», - наголосив Самусь.