Дональд Трамп / REUTERS

Про це розповіла Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики, передає "Європейська правда".

За її словами, історія успіху України автоматично не гарантує уваги і підтримки з боку Вашингтона, але історія поразки України автоматично гарантує: Україна за нового президента буде списана із зовнішньополітичного та безпекового порядку денного США.

"На відміну від Хілларі Клінтон, Трамп суттєво менш обізнаний у тих справах України, які не стосуються конкурсу "Міс Всесвіт" і епізодичного контакту з окремими українськими олігархами. Але, як не парадоксально, це може зіграти і в плюс", - зазначила Гетьманчук. 

Відео дня

Вона наголосила, що нині бачення України Трампом ще перебуває у процесі формування, а отже, у нас є можливість і потреба зробити так, щоб воно не формувалось виключно під впливом лекції Путіна новому американському президенту на тему "Україна – це навіть не країна".

Та, переконана експерт, на цьому шляху треба уникнути традиційних помилок Києва.

Читайте також"Америко, коли ти збожеволіла?": українські політики та експерти прокоментували перемогу Трампа на виборах у США

"Одна з помилок, які Україна здавна робила і робить на американському напрямку – це спроба зобов’язати США допомогати нам. З новим президентом такий підхід, напевно, не матиме успіху", - прогнозує Гетьманчук.

Вона зазначила, що навряд чи Трамп приділятиме велику вагу домовленостям, досягнутим між Україною та його попередниками, зокрема й чоловіком Хілларі Клінтон. Зокрема, Будапештському меморандуму.

"Навіть якщо ці домовленості є політично зобов’язуючими для Вашингтона. Але це не означає, що старі ідеї та здобутки необхідно викидати в смітник. Трампа треба зацікавити", - переконана експерт.

Також вона додала, що поки нова адміністрація в США не буде по-справжньому зацікавлена в Україні – чи з допомогою нашого внеску в євроатлантичну безпеку, чи з допомогою реформаторського дива, чи з допомогою присутності в Україні стратегічних американських інвесторів, – відносини носитимуть стратегічний характер лише на папері.

"Зацікавити, а не зобов’язати – має стати слоганом української дипломатії на американському напрямку", - заявила вона.

Крім того, за словами Гетьманчук, результати виборів у США варто сприймати як ще один сигнал, що міжнародна кон’юнктура стає все більш несприятливою для України. 

"Що ж до стримування російської агресії, то у нас наразі залишився один серйозний політичний союзник, здатний хоча б якось впливати на ситуацію навколо України – це Німеччина в особі канцлера Меркель", - розповіла директор Інституту світової політики.

"На жаль, народження нової України співпало у часі з народженням нової Америки та нової Європи. Для них нова Україна є значно менш важливою, ніж була для старої Америки та старої Європи", - підсумувала експерт.