З

Як пише РБК, таке визнання стало наслідком неофіційних домовленостей Москви з "владою" так званих республік "з метою знизити соціальну напруженість на Донбасі".

Про те, що з паспортами "Л/ДНР" можна перетнути кордон з Росією і літати внутрішніми рейсами, розповіли журналістам жителі псевдореспублік, джерела в Держдумі РФ і дипломатичних колах, а також офіційно підтвердили в авіакомпанії S7 Airlines. Крім того, у присутності журналіста власник "паспорта" "ДНР" придбав квиток на рейс авіакомпанії «Победа», пройшов паспортний контроль і здійснив переліт Ростов-на-Дону — Москва, де з цим самим "паспортом" купив квиток на поїзд і оплатив готель.

Так, за словами одного з ватажків бойовиків Дениса Пушиліна, "ДНРівські" паспорти дають можливість користуватися послугами всіх російських авіакомпаній - «і S7, і «Аерофлотом», і «Ютейром».

Відео дня

Читайте також"ЛНР" запровадила жорсткий митний контроль із "ДНР"

Крім того, він уточнив, що через кордон у Росію також пропускають автомобілі з номерними знаками "республіки". Можливість користуватися "паспортами" також підтвердили і у верхівці "ЛНР".

Відзначається, що зрідка у прикордонників виникають питання до так званих паспортів, «але після дзвінка старшому зміни з'ясовують, що є розпорядження, і пропускають», уточнив Пушилін.

Журналістам вдалося дізнатися, що з "документами" маріонеткових "республік" можна не тільки в'їжджати і пересуватися по Росії, але і подавати документи для вступу до російських внз.

У той же час, за словами ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, в Росії також дійсні "свідоцтва та довідки про народження, смерть, зміну імені, шлюб і його розірвання і так далі".

Як зазначається, журналісти вирішили особисто перевірити, як діють "паспорта" "ДНР" в Росії, спробувавши купити бойовику Олександру Жучковському квиток з Москви у Ростов в "Аерофлоту". Однак експеримент провалився: на стійці авіакомпанії "Аерофлот" перед "ДНРівцем" вибачилися, що не можуть продати квиток за "паспортом" невизнаної республіки.

Читайте такожАваков – прикордонникам: будьте готові до деокупації Донбасу цього року (відео)

Однак у той же час, квиток на літак до Москви Жучковський зумів придбати в аеропорту Ростова-на-Дону без попередньої броні і необхідності заповнювати в системі бронювання графу «Громадянство».

Так, в присутності журналіста Жучковський пред'явив "паспорт "ДНР" на стійці продажу квитків в аеропорту, купив квиток, і співробітниця аеропорту зареєструвала його на рейс. Далі він пройшов контроль безпеки і отримав печатку на посадковий талон. Квиток був на рейс Ростов — Москва (Внуково) авіакомпанії «Перемога» (100-процентна дочірня компанія «Аерофлоту»).

"Ні на стійці продажу авіаквитків, ні у співробітників служби безпеки аеропорту подиву паспорт "ДНР" не викликав, про громадянство у Жучковського не поцікавилися. Вимагати додаткові документи для підтвердження особи працівники аеропорту також не стали, на стійці тільки попросили вказати будь-який телефон", - йдеться в розслідуванні.

Разом з тим, після цього в присутності журналіста "ДНРівець" без будь-яких проблем купив з "паспортом" квиток на поїзд Ростов — Кущевська в касі міського вокзалу і забронював номер у ростовському готелі «Дон Кіхот». Адміністратор готелю на стійці реєстрації сказала, що з таким паспортом селяться багато клієнтів і по базі вони проходять як громадяни України. Як громадянин України Жучковський був відзначений і на квитку РЖД.

За даними журналістів, правила транспортних пасажирських перевезень в Росії регулюють накази Міністерства транспорту. Відповідно до наказу відомства від 25 липня 2007 року, у зони контролю і пункти огляду аеропортів допускаються тільки пасажири рейсів з квитком і документом, що засвідчує особу.

"Дане питання не відноситься до компетенції Мінтрансу Росії" — так відповіли в прес-службі міністерства на запит журналістів, на підставі яких нормативних актів діють "паспорти" "ДНР" і "ЛНР" в Росії.

Представник ростовського аеропорту Ольга Ладейщікова сказала, що, за її інформацією, складнощі з покупкою авіаквитків за "паспортами" "ДНР" не виникають.

У російській авіакомпанії S7 Airlines (бренд належить ПАТ «Авіакомпанія «Сибір») журналістам підтвердили, що пасажири можуть використовувати "паспорти" псевдореспублік на внутрішніх рейсах.

Проте головний російський авіаперевізник виключив таку можливість.

Читайте такожІталійські депутати вимагають від уряду пояснень щодо "представництва ДНР" у Турині

«Аерофлот» категорично спростовує можливість купити квиток на свої рейси за паспортом невизнаної Російською Федерацією держави», — заявили в прес-службі авіакомпанії.

За словами офіційного представника «Аерофлоту», для придбання квитка необхідно внести дані російського паспорта або діючого закордонного паспорта Росії. Якщо ж поїздку планує підданий іноземної держави, йому необхідно внести дані діючого паспорта держави, визнаного Росією.

Росія потай визнала 'паспорти' 'ДНР' і 'ЛНР' – розслідування

У прес-службі авіакомпанії «Победа» у відповідь на прохання журналістів прокоментувати переліт Жучковського заявили, що не мають інформації про те, що на рейсі авіакомпанії летів пасажир за "паспортом "ДНР".

В авіакомпанії відзначили, що пасажир при бронюванні квитка зобов'язаний вказати громадянство.

Але вказати громадянство "ДНР" технічно неможливо, оскільки система бронювання пропонує вибір держави тільки з числа визнаних Росією, пояснили в компанії.

«Бронювання могло бути виконане тільки в тому випадку, якщо пасажир умисно обдурив систему, вказавши будь-яке громадянство з розкладки, але служби аеропорту з організації перевезень та авіаційної безпеки зобов'язані перевірити документ, який пред'являє пасажир, на відповідність законодавству та даним бронювання», — вказали в прес-службі. Про можливість придбати квиток без попереднього бронювання в аеропорту прес-служба «Победы» не згадує.

У прес-службі РЖД у відповідь на запит журналістів послалися на правила перевезень пасажирів, затверджені наказом Мінтрансу РФ від 19 грудня 2013 року № 473. Згідно йому, оформити квиток на поїзд далекого прямування можна на підставі документа, що посвідчує особу. При покупці квитків на сайті РЖД або в мобільному додатку «Квитки на поїзд» власнику іноземних документів пропонується вибрати із списку «держава видачі документа». "ЛНР" і "ДНР" у списку держав відсутні, підкреслили в прес-службі компанії.

В управлінні громадських зв'язків МВС Росії у відповідь на запит журналістів також послалися на діючі федеральні закони, згідно з якими іноземець може в'їхати в Росію за дійсними документами, котрі засвідчують особистість і визнані Росією, якщо інше не передбачено законом, міжнародними договорами та указом президента.

У центрі громадських зв'язків ФСБ Росії на запит щодо правових підстав для перетину державного кордону громадянами" "ЛНР" і "ДНР" не відповіли. У ФСБ Ростовської області заявили, що громадяни України перетинають російсько-український кордон на підставі урядової угоди про безвізові поїздки. У письмовій відповіді спецслужби кажуть, що дійсними для перетинання державного кордону визнаються документи, видані компетентними органами України, в тому числі і на території Донецької і Луганської областей». Чи є органи "влади" "ДНР" і "ЛНР" компетентними для видачі документів, які визнають у Росії, в листі не уточнюється.

Про те, що законно перетинати російський кордон жителі "ДНР" і "ЛНР" не можуть, підтвердила і консультант з питань міграції в правозахисному комітеті «Громадянське сприяння». За її словами, щоб узаконити цю практику, російський уряд має прийняти окрему постанову уряду, тобто фактично визнати псевдореспубліки.

Правових підстав для пропуску на кордонах людей з паспортами невизнаних республік немає, згоден голова комісії з міграційної політики президентської ради з прав людини (РПЛ) Євген Бобров.

У той же час, джерело в дипломатичних колах пояснює фактичну дію в Росії паспортів так званих республік наявністю неформальної домовленості між російською владою та представниками "ДНР" і "ЛНР" «закривати очі на ці паспорти, щоб люди могли пересуватися по Росії». «Такі домовленості були досягнуті на рівні російських авіакомпаній, що з такими паспортами літають», — підтвердив він.

Однак джерела запевняють, що ситуація з використанням "паспортів" "ЛНР" і "ДНР" на території Росії не означає поступового визнання Росією "республік". «Це не крок до визнання республік. Це питання не обговорюється», — вказав він.

У свою чергу, джерело в Держдумі також говорить, що мови про подальшої формалізації відносин з "ДНР" і "ЛНР" не йде. «Якщо паспорти республік і вирішили визнавати, то це були негласні домовленості. Жодних офіційних рішень не приймалося», — сказав співрозмовник.

Як йдеться у розслідуванні, посвідченнями особи в Росії можуть визнаватися документи, які видаються громадянам України та особам без громадянства "місцевими органами влади" в окремих регіонах Донецької і Луганської областей, непідконтрольних офіційному Києву.

Журналісти вивчили "паспорти" "республік". Так, "паспорт" "ДНР" схожий з російським, має аналогічну систему ідентифікації. У той же час, "паспорт "ЛНР" нагадує український: серія та номер складаються з двох літер та шести чисел.

При введенні до системи онлайн-бронювання авіа - і ж/д квитків власник паспорта не може вибрати "ДНР" і "ЛНР" у графі «Країна», так як Росія їх не визнає. «Якщо [при онлайн-бронюванні] вказувати, що держава, яка видала паспорт, Україна, то виходить забронювати квиток», — сказала журналістка "ДНР" Анна Долгарьова.

За словами юриста вашингтонської юридичної фірми Bryan Cave LLP Кліфа Бернса, який спеціалізується на питаннях санкцій, визнання "паспортів" "ДНР" і "ЛНР" може вважатися підривом суверенітету України і служити підставою для санкцій проти російських посадовців та авіакомпаній, які приймають ці документи.