Заступник голови Служби безпеки України Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ заявляє, що Енергетична регіональна митниця Державної митної служби, виписавши митну декларацію, «фактично легалізувала крадений транзитний газ».

Про це він сказав в інтерв`ю інтернет-виданню «Українська правда».

«Виписавши митну декларацію, вони фактично легалізували крадене. Це сталося в ніч з п`ятниці на суботу, у неробочий час, з приводу газу, який Кабінет Міністрів вважає своєю власністю, а компанія «РосУкрЕнерго» – своєю», – сказав В.ХОРОШКОВСЬКИЙ.

Відео дня

Він додав, що «під час проведення розмитнення базу митної служби відключили від електрики, тому що СБУ бачить цю базу в он-лайні».

«Працівники митниці, які проводили ці операції, зробили величезну кількість помилок у заповненні митної декларації. Вони можуть кваліфікуватися або як службове порушення, або як службовий злочин. Тобто митниками було зроблено дії, які призвели до того, що зник транзитний газ «РосУкрЕнерго», а замість нього з`явився взагалі незрозуміло який газ», – додав В.ХОРОШКОВСЬКИЙ.

Він також зазначив, що «в «Нафтогазу» не вистачило грошей на повне розмитнення. І вони розмитнили половину – не 11 млрд., а 6,3 млрд. куб. м. А що трапилося з рештою газу – незрозуміло. Він що – випарувався? Він вже й не транзитний, але ще не має статусу імпортованого. У митній декларації є посилання на номери контрактів. Щоб з`ясувати, що це за контракти, і було здійснено виїмка документів».

За його словами, «відбулася маніпуляція. 1,7 млрд. дол. в одноденному режимі спершу прийшли з Росії на рахунок «Нафтогазу», а потім вийшли з України назад до Росії. Однак гроші не покидали банк. Я думаю, суспільству важливо знать, що це за операція, за якою 1,7 млрд. дол. в один день зайшло в Україну і тут же вийшло. Причому такі операції здійснювалися двічі. Наскільки я розумію, перший раз гроші пройшли як передоплата з боку «Газпрому» за транзит територією України. Потім ці гроші вийшли з території України назад на рахунок "Газпрому" як придбання боргових зобов`язань «РосУкрЕнерго» на цю суму. А друга операція відбувалася з метою створити видимість експортно-імпортних операцій по газу. Проте це тягне на службовий злочин, на привласнення в особливо великих розмірах».

«Що це взагалі за газ, який під час другого прогону 1,7 млрд. дол. «Нафтогаз» спершу продав, а потім купив назад? Це величезний об`єм газу! Звідки він узявся в сховищах України? Якщо це був український газ, то чому він був проданий Росії по 154 дол. – якщо ми самі купуємо у Росії по 360 дол.?», – додав він.

Також він уточнив, що 2 березня слідче управління СБУ порушило кримінальну справу за статтею 191 частиною 5 – привласнення в особливо великих розмірах. У рамках цієї справи слідчі дії здійснюються в трьох структурах – Державній митній службі, НАК «Нафтогаз України» і ДК «Укртрансгаз».

Як повідомляв УНІАН, слідчим управлінням СБУ 2 березня було порушено кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном, а саме – більш як 6 млрд. кубометрів природного газу на суму 7 млрд. 500 млн. грн. внаслідок зловживання службовими особами НАК «Нафтогаз України» своїм службовим становищем. У рамках справи було затримано заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Державної митної служби Тараса ШЕПІТЬКА.

4 березня в прес-службі «Нафтогазу» заявили, що невідомі люди в чорній камуфляжній формі та масках увірвалися в будівлю НАК у Києві.

Пізніше в прес-центрі СБУ повідомили, що в офісі НАК «Нафтогаз України» в Києві працівники СБУ здійснюють слідчі дії в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом заволодіння посадовцями компанії 6,3 млрд. кубометрів природного газу. При цьому в прес-центрі пояснили, що присутність бійців «Альфи» зумовлена виключно охороною слідчих, «оскільки від учора відбуваються спроби блокування розслідування».

Увечері 4 березня прем`єр-міністра України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що конфлікт навколо НАК «Нафтогаз України» виник не через протистояння Президента та прем`єра, а є наслідком боротьби за 11 млрд. кубометрів газу.

«Вони хотіли, безумовно, застосувати всі свої важелі впливу, включаючи і силові структури, для того, щоб не розлучитися з 11 млрд. кубометрів газу і 5 млрд. дол. як результат. Це очевидно. І якщо хтось думає, що це боротьба особистостей, то це банальна боротьба корупційної групи за гроші, які їм не належать», - зазначила Ю.ТИМОШЕНКО.

Сьогодні, 5 березня, з`явилася інформація, що слідчі СБУ в супроводі бійців «Альфи» здійснюють обшук у будівлі «Укртрансгазу» в Києві.