фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує, що ніхто не може диктувати Україні, якою мовою повинно проходити навчання в країні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у інтерв'ю каналу "Рада".

Спікер відзначив, що освітня реформа, як і інші, проведені парламентом останнім часом, мала великий резонанс.

Відео дня

"Але я твердо стояв і стою на тому, що питання національної ідентичності і захисту української мови - це те питання, яке є обов'язком української держави, і ніхто не може Україні диктувати, як і якою мовою в Україні повинно проходити навчання", - наголосив Парубій.

Він підкреслив, що це має бути державна мова.

Читайте такожПосол ЄС готовий донести до Брюсселя позицію України щодо закону про освіту

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон «Про освіту», мовні положення якого (ст. 7 щодо мови освіти в Україні) викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії.

Новим законом в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

Водночас особам, які належать до національних меншин або корінних народів України, гарантується право на отримання освіти в класі або групі з навчанням мовою відповідної нацменшини або народу поряд з державною мовою.

28 вересня міністр закордонних справ Павло Клімкін направив ст. 7 закону «Про освіту» на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок щодо закону буде готовий до грудня.