Ілюстрація / REUTERS

Україна і Сполучені Штати Америки на засіданні Третього комітету Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй проголосували проти російського проекту резолюції про "боротьбу з героїзацією нацизму", який підтримали делегати 125 країн.

Як повідомляє Центр новин ООН, дві делегації - США і України - виступили проти, 51 країна утрималася. Серед тих, хто утримався - члени Європейського союзу, Австралія, Грузія і Туреччина.

У документі наголошується, що всі держави повинні заборонити будь-яке «вшанування нацистського режиму».

Відео дня

Читайте такожПорошенко: наші діди не уявляли, що за сімдесят років своє військо в Україну надішле Москва

Представник США безпосередньо перед голосуванням запропонував 20 поправок до проекту резолюції. Російська делегація як основний автор заявила, що ці пропозиції «мають відверто провокаційний характер, оскільки спрямовані на докорінну зміну суті і характеру ініціативи».

Представник РФ закликав всі делегації проголосувати проти поправок США. В результаті пропозиції Вашингтона було відхилено. За них проголосували тільки США, Ізраїль і Україна. Представники 81 делегації виступили проти поправок.

Директор департаменту з гуманітарного співробітництва та прав людини МЗС Росії Анатолій Вікторов, виступаючи в ході голосування щодо проекту резолюції, назвав «абсолютно неприпустимою героїзацію тих, хто причетний до злочинів нацизму, в тому числі відбілювання колишніх членів організації СС, включаючи підрозділи «Ваффен-СС». «Засуджуємо спроби підняти до рангу національних героїв і нібито героїв національно-визвольних рухів тих, хто воював проти антигітлерівської коаліції або співпрацював з нацистами», - сказав російський представник.

Пояснюючи свою позицію, представник України Ігор Єременко нагадав, що його країна зазнала величезних втрат в боротьбі з нацизмом: за час Другої світової війни загинуло понад 8 мільйонів українців. Але, на думку українського дипломата, «проект було внесено не заради боротьби з нацизмом, а для того, щоб спотворити висновки Нюрнберзького трибуналу».

Єременко заявив, що в Російській Федерації «на підйомі радикалізм, неонацизм і ксенофобія» і наголосив, що, пропонуючи припиняти нацизм, Росія сама вдається до подібних актів, продовжуючи окупацію території України.