Блакитні шоломи миротворців / REUTERS

Міністр закордонних справ Королівства Швеція Маргот Вальстрьом заявляє, що її країна підтримує ініціативу з розміщення миротворців на Донбасі для відновлення територіальної цілісності України.

Про це вона сказала під час виступу в рамках 24-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Відні, що транслювався на сайті організації.

Вона наголосила, що міжнародний порядок було вибудовано спільними зусиллями.

Відео дня

Читайте такожТіллерсон у НАТО: агресія Росії в Україні становить найбільшу загрозу безпеці Європи

"У Гельсінки, Парижі та інших містах ми погодилися підтримувати комплекс фундаментальних принципів. Ми погодилися, що не може бути безпеки між країнами без дотримання прав людини в самих країнах. Ми погодилися вимагати один від одного підзвітності для того, щоб дотримуватися і зберігати ці принципи, але сьогодні ми бачимо серйозні виклики тому, щодо чого ми погодилися. Погіршення ситуації з правами людини у регіоні, тривалі конфлікти у Грузії, Молдові та Нагірному Карабасі, і не меншою мірою російська агресія, яку ви можете бачити в Україні. Її незаконна анексія Криму та її безпосередня участь у дестабілізаційних військових діях на сході України", - заявила Вальстрьом.

Вона сказала, що розповіді кримських татар про їхні страждання в окупованому Криму свідчать про термінову необхідність реагування на ситуацію.

"Як (непостійний) член Ради безпеки ООН, Швеція вітатиме практично здійсненну місію ООН, яка сприятиме відновленню територіальної цілісності України", - заявила глава МЗС.

Також вона відзначила, що ця місія повинна розміщуватися на неконтрольованій сьогодні урядом України ділянці українсько-російського кордону на Донбасі.

"І ми співпрацюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб побачити, яким чином цього можна досягнути", - сказала Вальстрьом.

Також, як повідомляє прес-служба МЗС України, сьогодні у Відні міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся з Вальстрьом.

Головними темами розмови стали питання підтримки Швецією, яка залишатиметься непостійним членом РБ ООН у 2018 року, ініціатив України, зокрема у питанні розгортання миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою Україною ділянкою українсько-російського кордону.

Співрозмовники погодилися з необхідністю використання міжнародних санкцій проти РФ до припинення Росією окупації українських територій, а також щодо несвоєчасності будь-яких ініціатив, спрямованих на відновлення права голосу російської делегації в ПАРЄ без виконання Росією усіх ухвалених протягом 2014-2016 років Асамблеєю резолюцій та рішень на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.