Лідер політичної партії «Фронт змін» Арсеній ЯЦЕНЮК виступає категорично проти того, щоб зміни до Конституції вносив парламент 300 голосами народних депутатів.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі “Фронту змін”.

«Будь-які зміни до Конституції, на моє переконання, повинні пройти всеукраїнський референдум, перше голосування в парламенті, друге голосування в парламенті й тільки потім - підпис президента України», - так він прокоментував заяву Президента про необхідність повернення до Конституції 1996 року.

Відео дня

А.ЯЦЕНЮК зазначив, що сьогодні в Україні без жодних змін до Конституції фактично встановлено президентську модель правління: «Президенти 2009-го і 2010-го року діють за однією Конституцію. Проте повноваження і вплив на країну кардинально різні. Конституція та сама, тільки попередній президент був президентом в парламентсько-президентській республіці, а президент сьогоднішній - це вже президент класичної президентської республіки. І без змін до Конституції».

Він зазначив, що зміни до Конституції потрібні В.ЯНУКОВИЧУ, аби розставити всі крапки над «і» в коаліції. «Це для нас із вами і так Конституція уже є фактично президентською. ЯНУКОВИЧ і так всім керує. Тепер Конституція буде не тільки для опозиції президентською, а тепер планується, щоб Конституція була президентською і для коаліції, і для своїх. Щоб було все всім зрозуміло», - сказав політик.

А.ЯЦЕНЮК визнає, що Конституція України потребує змін. Проте, на його переконання, Основний Закон не повинен переписуватися в залежності від того, хто прийшов до влади. Крім того, зміни до Основного Закону мають передусім пройти всеукраїнський референдум. «Кожен громадянин має зрозуміти, що зміна Конституції щось принесе для його життя, в його дім, в його сім’ю. Поясніть, навіщо ви змінюєте Конституцію. А спочатку спробуйте виконувати чинний Основний Закон», - підкреслив лідер «Фронту змін».