Експерти вважають, що Російська Федерація прагне відродити російську імперію на основі Митного союзу.

Таку думку висловили експерти під час опитування, проведеного Інститутом Горшеніна на тему: «Що для України вигідніше – створення ЗВТ з Євросоюзом чи входження в МС з РФ?». Опитування проводилося напередодні візиту в Україну прем`єр-міністра Росії Володимира ПУТІНА.

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій ЧАЛИЙ вважає, що дискусія навколо Митного союзу продиктована виключно національними інтересами Росії. «Пропозиції входження в Митний союз звучать дуже наполегливо з однієї тільки причині – це в національних інтересах Росії», - зазначив він. За словами В.ЧАЛОГО, російські економісти давно вже проаналізували ситуацію і дійшли висновку: щоб активно розвивати внутрішній ринок у рамках спільного митного простору, обсяг ринку слід розширити. «А для України, котра зробила закріплений законодавчо вибір у бік європейської інтеграції, навіть секторальна інтеграція з Митним союзом може створити істотні проблеми на європейському напрямку. У зв`язку з цим запропонована формула «3+1», не наповнена ніяким змістом, – це просто бажання потягнути час і спробувати всидіти «на двох стільцях», - зазначив він.

Відео дня

В.ЧАЛИЙ висловив думку, що приїзд прем`єр-міністра Росії В.ПУТІНА, майбутнього кандидата в Президенти Росії, дещо скоригує оптимістичний погляд українського керівництва «в сенсі готовності Росії сприймати дуже довгі перспективи обговорення формату взаємодії з Митним союзом».

Тим часом народний депутат України Степан КУРПІЛЬ вважає, що Україна має рухатися в європейському напрямку. «Немає ніякого сумніву, що для України вигідніша Зона вільної торгівлі з ЄС і статус асоційованого члена Євросоюзу. Це не влаштовує Росію, і останнім часом її керівництво вдається до активних дій, аби перешкодити цьому. Але всі аргументи російської влади пов`язані з одним – вони хотіли б утримати Україну у сфері свого впливу і на основі Митного союзу якоюсь мірою відродити російську імперію», - вважає парламентарій.

Однозначної відповіді на запитання, який же напрямок сьогодні є для України реалістичнішим, на думку депутата, поки що немає. «Важко сказати, що з цього приводу насправді думає український уряд. Днями Президент у своєму посланні вперше по суті підтвердив, що Україна веде переговори про Митний союз. Але представники ЄС не раз підкреслювали, що Україна не може бути одночасна в МС з Росією і в ЗВТ з Європейським Союзом. Крім того, у нас є зобов`язання перед СОТ. Отож важко сказати, що мається на увазі в заяві Президента – це гра з Євросоюзом, щоб виторгувати вигідніші умови для України, чи то насправді Президент схиляється в бік Росії», - сказав депутат.

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор ЖДАНОВ вважає, що для України ринок ЄС є визначальним у своєму економічному розвитку. «Там великі обсяги взаємної торгівлі, що становлять десятки мільярдів доларів. Там є певна група високотехнологічних товарів, ми зацікавлені постачати туди продукцію нашої харчової промисловості, аграрну продукцію. Головна проблема – відстояти наші інтереси в економічній сфері, щоб це була не дорога з одностороннім рухом тільки на користь Європейського Союзу, але були враховані інтереси й українського виробника», - зазначив експерт. При цьому він зазначив, що треба розуміти, що на Україну здійснюватиметься серйозний тиск з боку Росії, який тільки посилюватиметься у зв`язку з підготовкою до їх виборчої кампанії. Він упевнений, що для України сьогодні реальнішим є той варіант, на який вона сама зробить ставку. «Наскільки мені відомо, 90% документів щодо ЗВТ з Євросоюзом вже узгоджено. Росія нам пропонує інший шлях розвитку – Митний союз. А хто-небудь узагалі бачив, які там правила, аналізував, що це таке і що воно принесе для економіки? А є ще правила СОТ, які зараз діють на території України. Якщо ти не застосовуєш правила СОТ, під якими ти підписався, тебе чекають серйозні штрафи і штрафні санкції за їх порушення», - резюмував експерт.

На думку народного депутата України Володимира ВЕЧОРКА, вигідними для України можуть стати обидва формати. «Якщо правильно міркувати, то вигідний і Митний союз, і Зона вільної торгівлі. Тільки щоб були визначені правила спочатку. Які правила в ЗВТ – не односторонні, ті, які Європа хоче, і які правила в Митному союзі – не ті, які Росія хоче. Треба свої інтереси висувати, і тоді буде вигідно і ЗВТ, і Митний союз», - підсумував парламентарій.

В середу, 13 квітня, в Інституті Горшеніна експерти обговорять дану тему в рамках круглого столу.