Леонід Кравчук

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на ІІ зібранні Громадського форуму Києва. (Членами цього Громадського форуму є представники понад 100 підприємств і установ, більше 120 громадських організацій – УНІАН).

“Я, мабуть, не витримав би, якби почув, що українська столиця стала руськоговорящою. Ви розумієте, що відбувається?.. Ми доживемось до того, що в нас буде румунська Україна, угорська Україна, болгарська Україна і вся великая російська Україна, а столиця буде руськоговорящою... Це ж невігласи пропонують там у Верховній Раді, так звані патріоти, які готові розтоптати все, що є, тому що вони служать тим організаціям, які існують в Україні, але їх центр в Москві. І не тільки в Москві”, - сказав Л.Кравчук.

У свою чергу голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, який був присутній на зібранні, запевнив Л.Кравчука та всіх учасників заходу, що позиція КМДА - не підтримувати двомовність у Києві. “Ми ніколи не будемо провокувати це питання на своєму рівні в частині двомовності в Києві”, - сказав він.

Відео дня

“І я б вас дуже просив, якщо це можливо, зробити окрему резолюцію по цьому питанню від Громадського форуму. Компетенція прийняття рішення – Київрада. І я думаю, що ваша авторитетна думка відносно цієї проблеми і офіційне направлення міській Раді - це запорука того, що ніхто ніколи не буде це питання там піднімати. І таким чином ми як мінімум на найближчі часи збалансуємо нашу об’єктивну думку, як повинно бути в Києві. Адже Київ – це не тільки політична столиця і адміністративний центр, це ще й культурний центр України, культурна столиця. Безумовно, які тут можуть бути дискусії відносно української мови”, - зазначив голова КМДА.

Відомий співак та громадський діяч Олег Скрипка, присутній на засіданні, висловив думку, що мовний закон був прийнятий людьми, які не знають рідну мову і лінуються її вчити. На його переконання, відсутність знання мови - це просто безкультур’я.

"І справа в тому, що велика кількість українців, так склалося історично, вони не володіють державною мовою, не володіють нашою історичною мовою. І простіше прийняти якісь закони і підтримати цю лінь чи безкультур’я і відсутність знання. Але насправді ми робимо крок назад. Світ іде до навчання, до окультурення, навчання мов, а ми йдемо назад. Ми не можемо собі дозволити вивчити нашу історичну мову. Ми підтримуємо законами безграмотність людей”, - наголосив О.Скрипка.