Народне віче 12 січня, майдан, євромайдан

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба повідомив, що сьогодні о 12.30 на Майдані Незалежності в інфонаметі (табір Демальянсу) стартував збір підписів усіх бажаючих приєднатися до апеляційної скарги на постанову Окружного адміністративного суду столиці про заборону проведення акцій в центрі міста до 8 березня.

Акція триватиме до 20.00 19 січня.

Відео дня

Він зазначив, що громадські активісти визнають і поважають Закон, і тому вирішили скористатися всіма доступними правовими методами і захистити своє право на свободу мирних зібрань.

«Ми пропонуємо всім українцям приєднатися до цієї апеляції», - сказав Лациба.

За його словами, громадські активісти підготували заяву, яку може підписати кожен, вписавши своє прізвище, ім'я та по-батькові, поштову адресу, телефон і власний підпис.

«Ми з цього моменту відкриваємо збір таких заяв, бланки підготовлені, на Майдані біля Лядських воріт знаходиться інформаційний намет, у п'ятницю, суботу і неділю він діє, в понеділок ми безпосередньо ці заяви подамо і приєднаємо до справи. Українці мають іти в суд, і кожен має сам захищати своє право», - сказав правозахисник.

Лациба також повідомив, що відкрито «гарячу лінію» за телефоном 066756 0026, на яку можна подзвонити й отримати консультацію, як реалізувати своє право на мирне зібрання.

Читайте також: Верховна Рада перетворює Україну на поліцейську диктатуру: небезпечні норми, прийняті 16 січня

«Ми вважаємо, що чим масовіше українці будуть користуватися своїм правом на свободу мирних зібрань, свободу об'єднання, справедливий суд, тим швидше ми перетворимо нашу країну по факту на правову і демократичну, де права є захищеними»,- додав Лациба.

Він зазначив, що необхідно, аби судді побачили, що з рішенням про заборону мирних зібрань не згодні сотні українців.

«Переконаний, що тоді буде й інше ставлення до цього», - додав Лациба.

Крім того, він вважає, що ухвалені вчора зміни до закону про недопущення покарання осіб з приводу подій під час мирних зібрань ще більше погіршують та ускладнюють реалізацію права на свободу мирних зібрань.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, своєю чергою, зазначив, що на сьогодні суди використовуються як один з репресивних інструментів для припинення громадянської активності.

«На сьогодні ми нарахували 64 спроби заборонити мирні зібрання, причому в 60 випадках ці спроби були успішними», - сказав він.

За словами Куйбіди, у 39-ти випадках були заборонені мирні зібрання прихильників євроінтеграції і лише в 7-ми випадках були заборонені мирні зібрання на підтримку інтеграції з Митним союзом або органів влади. У решті випадків заборонені «контрзібрання - і тим заборонено збиратися, й іншим».

Найбільша кількість заборон встановлена у Києві та Київській області. Лідерами за кількістю заборон стали Харківська область - 8 заборон, Луганська і Дніпропетровська обл. - по 7 заборон.

Куйбіда також зазначив, що особливістю цієї негативної тенденції є те, що кожне третє рішення суду встановлює так звану автоматичну заборону - забороняється збиратися всім, а не тільки тим, хто подав повідомлення про проведення мирного зібрання.