Беларусь призывает к / rstk.by

Про це заявив сьогодні на брифінгу прес-секретар - начальник управління інформації МЗС Дмитро Мирончик, передає білоруське агентство БЕЛТА.

"Позиція Білорусі з питання федералізації в Україні була висловлена главою держави давно, і вона залишається незмінною. Ми неодноразово зверталися із закликом до всіх сторін українського конфлікту повною мірою усвідомити свою відповідальність за майбутнє України і, відкинувши амбіції, негайно сісти за стіл переговорів, - зазначив представник зовнішньополітичного відомства. - Ми вважаємо, що вирішення цього конфлікту повинно базуватися на об'єднувальних, а не роз'єднувальних началах, і його необхідно шукати насамперед в рамках широкого загальнонаціонального діалогу, в якому були б представлені інтереси всіх сил, що перебувають сьогодні по різні сторони барикад".

Читайте такожЛукашенко обіцяє надати допомогу Україні у будь-який момент, якщо вона знадобиться

Відео дня

Що стосується майбутніх виборів президента України, то Мирончик наголосив, що самостійне визначення подальшого напряму свого розвитку - це невід'ємне суверенне право українського народу, а вибори, на його думку, - це найкраща, найбільш прийнятна і демократична форма реалізації такого права.

"Вважаємо, що в ситуації, що склалася, Україні украй необхідна стабільна влада, легітимність якої базуватиметься на результатах виборів. Разом з тим важливо, щоб можливість для вільного волевиявлення мали громадяни всіх регіонів країни", - додав він.

Представники Білорусі візьмуть участь у спостереженні за майбутніми в Україні виборами як у національній якості, так і по лінії регіональних організацій. Це допоможе сформулювати їх адекватну оцінку, вважає Мирончик.

Відповідаючи на запитання журналістів, на якому рівні зараз здійснюються контакти між Мінськом і Києвом, Мирончик повідомив, що вони здійснюються на всіх рівнях, які необхідні для підтримки відносин між двома сусідніми дружніми країнами.

Довідка УНІАН. Після анексії Росією українського Криму, якій передувала військова окупація півострова і нелегітимний референдум про його вихід з України, Росія не облишила спроб дестабілізувати ситуацію в Україні.

У середині квітня російські озброєні бойовики захопили адміністративні будівлі у ряді міст Донецької області, а також у Луганську. Бойовики викрадають, катують і вбивають людей, захоплюють заручників.

15 квітня на півночі Донецької області почалася антитерористична операція.

11 травня в Донецькій і Луганській областях сепаратисти провели так званий «референдум» про визначення статусу регіону. Вони стверджують, що 89% громадян проголосували за державну самостійність самопроголошеної Донецької народної республіки, за незалежність так званої Луганської народної республіки – 96%.

Українська влада, а також лідери ЄС і США переконані, що Росія за допомогою дестабілізації ситуації і провокацій у південних і східних областях України намагається зірвати президентські вибори, призначені на 25 травня.

13 травня «співголова тимчасового уряду» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Денис Пушилін заявив, що «ДНР» просить Росію розглянути питання про її входження до складу Російської Федерації, а також про те, що виборів президента України 25 травня на території Донецької області не буде.