Фото УНІАН

Міністерство охорони здоров’я розробило Концепцію побудови нової моделі національної системи охорони здоров’я.

Як передає кореспондент УНІАН про це повідомив на прес-конференції у МОЗ міністр охорони здоров’я України Олег Мусій.

За його словами, нова система охорони здоров’я орієнтована на систему громадського здоров’я.

Відео дня

Читайте такожДо реформування української медицини залучать екс-голову МОЗ Грузії та старшого економіста ВООЗ

"Це, насамперед, збереження існуючого здоров’я і здорового способу життя, який примножує наше здоров’я. На відміну від сучасної системи, яка спрямована на лікування хвороб", - сказав Мусій.

Він підкреслив, що нова система існуватиме паралельно з існуючою на сьогодні моделлю охорони здоров’я, але з часом «стара система почне відмирати «за нєнадобностью».

«В основі нової концепції буде закладено три основні положення – бюджетно-страхова модель, де зберігається сучасний бюджет і запроваджується загальнообов’язкове соціальне страхування; громадсько-адміністративна модель управління, де адміністративно управляє Міністерство охорони здоров’я, як державний орган, та професіонали, які працюють через професійне самоврядування – лікарське, фармацевтичне, медсестринське, також і громадськість буде долучена до управління охороною здоров’я через опікунські, наглядові і громадські ради. Третє - суттєва зміна у підготовці кадрів у системі охорони здоров’я - запровадження 3-рівневої підготовки спеціалістів», - сказав Мусій.

Читайте такожРада висловила довіру міністру охорони здоров’я Мусію

У свою чергу начальник Управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Костянтин Надутий поінформував, що «50% положень нової моделі охорони здоров’я взято з плану, що закладений попередньою владою, але - інший філософський підхід».

«Попередня концепція реформування системи охорони здоров’я базувалася на тому, що держава лишається монополістом в управлінні системою охорони здоров’я України. У нас - адміністративно-громадська система управління. Попередній проект не передбачав запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування, не передбачав існування громадського здоров’я. Збереження здоров’я та профілактика хвороб – це буде основою концепції. Буде змінено підхід до системи Болонської освіти підготовки кадрів і навчання на резидентуру», - сказав Надутий.

Міністр також повідомив, що сьогодні він презентуватиме нову модель системи охорони здоров’я президенту України у контексті рішення про запровадження Ради реформ при президентові.